Catalunya

CAIRNGORM NATURE

Begeleide Natuurreizen met een vleugje cultuur

MEER INFO: 


Tel. 0044 7398 1540 61 GB ( na melden bel ikzelf terug)

Email:  KLIK HIER

VOORBEELD Cultuur/natuur reis Catalonië

Wilde kusten, Wetlands & Woeste bergen

Dalí, kloosters, Iberische nederzetting, Grieks-romeinse nederzetting

reizen  op aanvraag

In 2020 enkel te boeken door groepen en organisaties vanaf 4-5 personen

reizen worden op maat aangepast voor groepen


Nationale Parken van Cap de Creu, Massif de Albera en Els Aiguamolls de l’Empordà en de Pyreneeën mogelijkheid om Ebro-delta toe tevoegen


Normaal per vliegtuig maar men kan per trein reizen (TGV Brussel-Parijs-Figueres ) – waarschijnlijk geen meerkost maar niet gegarandeerd – vraag snel na.Beschrijving;


In dit prachtig Catalaans gebied combineren we natuur en cultuur. Telkens een halve dag natuur gecombineerd met een halve dag cultuur. Aan de Costa Brava = Wilde Kust genieten we ´s avonds van een voortreffelijke mediterane keuken en in de Pyreneeën de niet minder culinaire bergkeuken.

We hebben aandacht voor de gehele natuur en een hele portie cultuur. We verblijven in een hotel in Castelló d’Empúries en 2 nachten in Ribes de Freser in de Spaanse Pyreneeën. Het is niet de bedoeling om zoveel mogelijk soorten te zien, wel om zoveel mogelijk van de gehele natuur te genieten en te zien. Voor de natuur ligt het hoofdaccent op vogels maar we bekijken de planten, insecten, zoogdieren, reptielen en amfibieën, dus al wat leeft en bloeit. Cultureel wordt het ook een hoogstandje met musea van Dalí, Iberische nederzetting, Grieks-romeinse nederzetting en kloosters


Je gids, Jef leestmans, overwintert al een aantal jaren in Spanje, de vogels achterna. Hij  is een ervaren natuurgids met oog en passie voor cultuur en geschiedenis.


 


Els Aiguamolls de l’Empordà


Dit nationaalpark is gelegen naast de Grieks-Romeinse nederzetting van Empuriës en is het tweede grootste wetland van Catalonië na de Ebro Delta en een van de beste plaatsen om vogels te bekijken in Spanje.  Het park is een afwisseling van rijst- en graanvelden met zout- en zoetwatermoerassen, dit in een belangrijk doortrekgebied voor vogels. Het ligt tegen de Pyreneeën en is aan de oostkant begrensd door de Golf van Roses een belangrijk gebied voor vogels, o.a. pijlstormvogels en waadvogels.


Een groot gedeelte van het Natuur Park is reservaatgebied met tientallen kijkhutten.


Tijdens de trekperiodes kan je hier zowat van alles verwachten: zowat alle waadvogels, reigers en eenden maar ook zeer belangrijk voor roofvogels met o.a. Slangenarend, Visarend, Roodpootvalk,  kiekendieven. Op zee verblijven Parelduikers, Grote Jagers,  Vale Pijlstromvogels en Yelkouanpijlstormvogels en zelfs alken. Het is in Europa waarschijnlijk de beste plaats om Klein Waterhoen te zien.


Verder is er de kans om Schijftongkikker, ook wel tijgerpad genoemd, Westelijke Smaragdhagdis, Marmersalamander, Das, Genetkat, Bunzig, Everzwijn en Damhert te zien. Naast het reservaat ligt de Grieks-romeinse nederzetting van Empuriës. Voor zowel voor de grieken als de romeinen was dit eens hun hoofdplaats in Spanje.


Natuurpark Cap de Creus


Indien je wil weten waar Dali zijn inspiratie haalde moet je zijn geboortestreek van de Cap de Creus bezoeken, het gehele landschap is surrealistisch. Ergens tussen de aarde en de zee biedt de Cap de Creus een onvergelijkbaar landschap in verscheidenheid en schoonheid.  Dolmens, kastelen, zeekliffen en wijngaarden domineren de valleien en heuvels, terwijl in de zee, merkwaardig gevormde eilanden, kapen en de spectaluaire kustlijn de weelde aan zeeleven aangeven. We bezoeken hier het werkatelier van Dalí.


Met 13.843 ha is het het Spaanse eerste maritiem-terrestriaal park met 10.780 ha land en 3.064 ha zee.  Mediterrane boomkikker, Moorse beekschildpad, Parelhagedis, Muurgekko zijn aanwezig maar het zijn de vogels die hier het belangrijkste zijn; Haviksarend en Oehoe zijn de belangrijkste broedroofvogels, maar vele roofvogels trekken hier door. Brilgrasmus, Thekla leeuwerik, Blauwe rotslijster, Westelijke blonde tapuit, Duinpieper, Rotsmus, Roodstuitzwaluw zijn andere interessante vogels. Op een winderige dag verleden jaar werden er 1800 Yelkouan Pijsltormvogels, 5 Vale Pijlstromvogels, Kuhls Pijlstormvogel –ondersoort Scopoli, tussen Dwergmeeuwen en Adouins Meeuwen waargenomen. En natuurlijk is er ook de mediterane vegetatie.


We wandelen langs ongerepte kapen en baaien waar het landschap alleen al de moeite waard is. We bezoeken hier ook Dalí´s atelier en woonhuis.


De Pyreneeën

 

Deze bergketen is natuurlijk overbekend. Ribes de Freser ligt slechts op 2 uur rijden van onze kustverblijfplaats Castello d'Empuries en met 2 nachten hier hebben we alle tijd om alles rustig te verkennen.   We gaan met een treintje van Queralbs naar Nuria  tot boven de boomgrens op 2000 meter waar we de bergweiden verkennen met Gemsen, Moeflons, Edelherten, Steenarend, Rotskruiper, Vale gieren, Lammergier, Alpenheggemus. Op 2000 meter hoogte ligt het klooster van Nuria en ook het romans kerkje van Queralbs is een bezoek waard.


 

Reisdetails


Spanje: Cap de Creus en Els Aiguamolls de l’Empordà- Pyreneeën Cutluur en Natuur


Aantal reizigers: Min: 4  Max:


Data: Kan aangevraagd worden voor groepen vanaf 4 personen


Duur: 8 dagen


Reisbegeleider: Jef Leestmans


Richtprijs per persoon: € 1500  single toeslag 110 €  Met de trein mogelijk,  hiervoor kan een toeslag zijn, gelieve na te vragen


Inbegrepen: heen- en terugreis, overnachtingen, ontbijt, lunch en avondmaal, excursies, transfers en toegangsgelden, begeleiding.


Niet inbegrepen:  Alcoholische drank


Niveau:  voor iedereen,


Accommodatie: hotel op basis van 2 persoonskamer
REISSCHEMA


Uitstappen kunnen gewisseld worden volgens weeromstandigheden. Alle verplaatsingen in minibus

 

 

Dag 1:

aankomst in Girona en met minibus naar Castelló d’Empúries: Verkennen van de streek, afhankelijk van het aankomstuur van de vlucht of trein.

 

Dag2:

We bezoeken de vogelrijke rijstvelden rond Palls en Estartit. In de namiddag bezoeken we de Iberische nederzetting van Ulastret die dateert van 500 BC, ook het pitoreske dorpje Ullastret is een bezoek meer dan waard.  Uiteraard brengen we een bezoek aan het reservaat va Montgri waar sinds kort Steenbokken verblijven hier broedt ook een koppel Havikarend

 

Dag 3:

Wandeling in het Natuurpark van Els Aiguamolls de l’Empordà. We gaan van kijkhut naar kijkhut en komen ogen te kort om alles te zien. Waadvogels, roofvogels, meeuwen, everzwijn, damhert, leeuwerikken, amfibieën. In de namiddag bezoeken we Empuriës. Momenteel ruïnes en een boeiend museum maar in 550 BC was dit voor de Grieken hun hoofdstad ophet Iberisch schiereiland.In 218 BC kwam het onder Romeins bewind die er ook hun hoofdstad hadden voordat ze deze naar Taragona verplaatsten


Dag 4:

Een wandeling door het Alberra Massif. Dus opnieuw een Natural Park met veel roofvogels, reptielen, zangvogels en een boeiende vegetatie. Daarna een Wandeling door Sierra de Pau en de Sierra de la Guerra met dolmens en het klooster van Sant Pere de Rodes. Buiten het landschap hebben we hier oog voor de vegetatie maar we kijken zeker uit naar de Haviksarend en Oehoe die hier beiden broeden. Naast de dolmen bezoeken we zowel de kloosters van Sant Pere de Rodes als dit van Sant quirze de Colera.

 

Dag 5:

We bezoeken ook de eigenlijke Cap de Creus waarbij we ogen te kort komen om de surrealistische rotsformatie te bewonderen en tegelijkertijd de zeevogels en roofvogletrek moeten in het oog houden. Het is hier dat Dalí zijn inspiratie haalde voor zijn surrealistiche meesterwerken dat zal tijdens het bezoek van zijn woonhuis/atelier al snel duidelijk worden. 


Dag 6:

Voordat we naar de Pyreneeën rjden die slechts een 2 uur rijden ver liggen bezoeken we het museum van Dalí in Figueres. Daarna doen we  een wandeling in de Pyreneeën en zullen we de eerste gieren en roofvogels zien, natuurlijk bekijken we de vegetatie. De waterspreeuw zullen we ook zeker zien want die broedt bij het hotel.Dag 7:

Volle dag in de Pyreneeën. Vanuit Queralbs nemen we een treintje tot aan het ski-station van Nurcia op 2000 meter hoogte. We verkennen de omgeving met Alpenkraai, Steenarend, gieren, Alpenheggemus en bergvegetatie en we zoeken naar Alpenmarmot. We brengen een bezoek aan het klooster vn Nuria en op de terugweg bezoeken we het romaanse kerkje van queralbs.


Dag8:

Vanuit Ribes de Freser terug naar Girona onderweg bewonderen we het landschap en speuren we af naar trekkende vogels.


Dit is slechts een voorbeeld. Het kan aangepast worden aan je voorkeur, meer of minder cultuur - meer of minder natuur

 

 

Gems

Porceleinhoen

Klein Waterhoen

Moeflon

Damhert

Schijftongkikker

Vale Gieren

Cap de Norfeu

Puigmal

Kameel Cap de Creus

Portaal Cathedraal Castello  d´Empuries

Iberische nederzetting 500BC

Klooster Sant Pere de Rodes

Sant Quirze de Colera

Atelier Dali

Hunnebed of Dolmen