Ebro-Steppe-Pyreneeen

CAIRNGORM NATURE

Begeleide Natuurreizen met een vleugje cultuur

Spanje: Ebro Delta –Steppen-Pyreneeën 

Woeste bergen, Wetlands + Verlaten Steppes

De wetlands van de Ebro delta,  de steppes van Lleida  en Belchite voor vooral DUPONTS LEEUWERIK maar ook zowat alle andere soorten leeuweriken, Zwarte tapuit, Kleine Trap en dan de Pyreneeën voor roofvogels en gieren


12/4-21/4/2021:  Richtprijs daar we momenteel nog geen vluchtprijzen hebben 1675 Euro

Op Alcoholische dranken na alles inbegrepen

De reis wordt georganiseerd door het Belgische en Europese erkende reisbureau 

www.oceanicexpeditions.be


Inschrijvingen of Optie Klik Hier


Verkoopsvoorwaarden klik hier


Beschrijving;

In deze Spaanse topgebieden hebben we aandacht voor de gehele natuur alhoewel de hoofdklemtoon op vogels zal liggen. We beginnen in de wetlands van de Ebro-Delta op zoek naar Purperkoet, alle reigerachtigen, waad- en rietvogels. Het is trektijd dus kan je zowat van alles verwachten.   Vervolgens gaan we naar de steppen van Belchite en Lleida, Duponts leeuwerik is een zekerheid verder vind je hier zowat alle leeuweriksoorten, Kleine trap, Griel, Zandbuikhoenders, Zwarte tapuit en veel roofvogels. Hoofdaccent ligt op vogels maar we bekijken de planten, insecten, zoogdieren, reptielen en amfibieen, dus al wat leeft en bloeit. Vervolgens gaan we nog naar de Pyreneeën om nog meer roofvogels en gieren toe te voegen aan de lange lijst van waarnemingen, hier bekijken we ook Alpenmarmot, Pyreneese Gems en Moeflon.

Je gids, Jef leestmans, overwintert al een aantal jaren in Spanje. Hij  is een ervaren natuurgids met oog en passie voor cultuur en geschiedenis.

Ebro Delta

De eerste dag en de volgende morgen bezoeken we de Ebro Delta met zijn vele waadvogels en reigerachtigen, ibissen, sterns. Purperkoet is zo goed als gegarandeerd.

Lleida Steppes

Alhoewel er al veel van deze steppes ontgonnen zijn blijven ze interessant voor Grielen, Zuidelijke Klapekster, Zwarte spreeuw, Kalander- Kleine Kortteen-, Kortteen- Leeuwerik, Gewone Tapuit en Westelijke Blonde tapuiten en natuurlijk de Kleine Trap. 

De Steppes van Belchite en Saragossa

Dit is het gebied voor de Duponts Leeuwerik bovendien is dit de beste tijd van het jaar om de vogel waar te nemen. Natuurlijk vind je ook hier weer alle andere steppevogels zoals zandbuikhoenders, grielen, tapuiten, Kalander Leeuwerik, Kleine Kortteen Leeuwerik, kiekendieven, slangenarenden, havikarend. ’s Morgens is het een orkest van vogelgeluiden.

De Oostelijke Pyreneeen

Deze bergketen is natuurlijk overbekend.We overnachten in Ribes de Freser en met 3 nachten hier hebben we alle tijd om alles rustig te verkennen.   We gaan met een treintje van Queralbs naar Nuria  tot boven de boomgrens op 2000 meter waar we de bergweiden verkennen, met goede weersomstandigheden wandelen we 5.6 km naar beneden door een prachtige kloof met onder andere Gemsen, Moeflons, Edelherten, Steenarend, Rotskruiper, Vale gieren, Lammergier, Alpenheggemus. Als alternatief kan je ook terug met het treintje.  De tweede dag verkennen we de Bergen van Planoles bij Puig Mal kruisbekken, Vale gier, Lammergier, Steenarend, Slechtvalk, Beflijster, Blauwe en Rode Rotslijster zijn hier broedvogels. Alpenmarmot, moeflon en gemzen zijn natuurlijk ook niet te versmaden.Reisdetails

 

Spanje: Ebro delta– Steppen van Lleida en Belchite (Saragossa) - Pyreneeën

 

Aantal reizigers: max. 7 per busje

 

Data:  12/4-21/4/2020

 

Duur: 10 dagen

 

Reisbegeleider: Jef Leestmans

 

Prijs per persoon:   richtprijs € 1675 single toeslag 110 €

 

Inbegrepen: heen- en terugreis, overnachtingen, ontbijt, lunch en avondmaal, excursies, transfers en toegangsgelden, begeleiding. Met trein is mogelijk, gelieve hierover op tijd te informeren: email klik hier

 

Niet inbegrepen:  Alcoholische drank

 

Niveau:  voor iedereen, voor de bergwandeling is een normale conditie voldoende en een alternatief is voorzien (heen en terug met treintje)

 

Accommodatie: hotel op basis van 2 persoonskamer


Uitstappen kunnen gewisseld worden volgens weeromstandigheden. Alle verplaatsingen in minibus

 

Dag 1:

Vertrek Brussel- Aankomst in Barcelona of Reus vanwaar we naar de Ebro Delta rijden. Daar bezoeken we  de wetlands en overnachten in het gebied, met zulk een gebied vlakbij het hotel is het geen kunst om al de eerste dag een mooie lijst waarnemingen te hebben.


Dag 2:

Een hele dag in de Ebro Delta met zijn vele waadvogels en reigerachtigen. Hier hopen we de Purperkoet te zien maar ook Zwarte ibis, Audouins en Dunbekmeeuw, Lachstern en veel rietvogels. Het aantal soorten dat je hier kan zien is ongelooflijk we gaan zeker de hele dag nodig hebben om alle plaatsen aan te doen.

 

Dag 3:

Ochtendbezoek aan de Ebro Delta om nog enkele soorten die we eventueel gemist hebben aan onze lijst toe te voegen. Daarna rijden we naar de streek van Belchite voor Duponts Leeuwerik verleden jaar hadden we de vogel beter ’s avonds dan ’s ochtends. Onderweg kijken we uit voor de vele roofvogels zoals Kleine torenvalken, Zwarte wouwen, Kiekendieven, enz..


 

Dag 4-5 :

2 hele dagen Belchite Steppen opnieuw Duponts Leeuwerik, Kalander- en Thekla Leeuwerik, Kleine Korteenleeuwerik, Korteenleeuwerik, Kuifkoekoek, Griel, Wit- en Zwartbuik Zandhoenders, Zwarte tapuit, dit van het ochtendgloren tot ’s avonds. We bezoeken ook een voederplaats voor gieren. Vale Gier, Aasgier en sporadisch ook Zwarte gier bezoeken deze plaats

 

Dag 6:

Vandaag we rijden naar de Steppen van Lleida met Kalanderleeuweriken, Grielen, Kleine Trap, Zuidelijke Klapekster, tapuiten, Alpenkraai, Zwarte Spreeuw, maar ook doortrekkende roofvogels. Bij Bujarloz stoppen we bij een nestplaats van Dwergarend.

We verblijven in de buurt van Lleida.


 

Dag 7:

Onmiddelijk na het ontbijt gaan we opzoek naar de Kleine Trap. Niet ver van de verblijfplaats is er een heel gebied ingericht voor de Kleine Trap. De mannetjes staan 's morgens mooi op de uitkijk en het minibusje kan fungeren als schuilhut. Daarna rijden we naar de Pyreneeën, zonder stoppen is het 2uur rijden maar uiteraard stoppen we want er zal van alles te zien zijn zoals bij een stortplaats waar gieren en wouwen aan natuurlijke recyclage doen. In de Pyreneeën doen we al een wandeling en zullen we naast gieren en roofvogels veel bosvogels zien. Natuurlijk bekijken we ook de vegetatie. De waterspreeuw zullen we ook zeker zien want die broedt bij het hotel.

 

Dag8:

Eerste volle dag in de Pyreneeën. Vanuit Queralbs nemen we een treintje tot aan het ski-station van Nurcia op 2000 meter hoogte. We verkennen de omgeving met alpenkraaien, steenarend, gieren, alpenheggemus en bergvegetatie en we zoeken naar alpenmarmot. Daarna dalen we te voet af terug naar Queralbs. De terugwandeling is 5,5 km en niet te stijl maar gaat door een prachtige kloof. We kijken uit voor vale gieren, steenarend, lammergier, moeflon, gems.  We hopen op rotskruiper die hier broedt maar niet gemakkelijk te vinden is. De wandeling terug van Nurcia tot Queralbs duurt zeker 4 – 5 uur. Voor degenen die dit te veel vinden is er de mogelijkheid om langer  boven te blijven en met het treintje terug te gaan naar Queralbs of naar Ribes het treintje stopt op korte afstand van het hotel.

 

Dag 9:

Bergwandeling in Planoles bij de berg Puigmal. Hier doen we 2 korte wandelingen over een bergkam, eerst langs dennenbos en daarna langs een alpenweide. Opnieuw geen te zware bergwandeling en indien je minder goed te been bent kan je de wandelingen inkorten want we zijn nooit ver van de minibus en ook vanaf daar kan je alle vogels zien. Dit is een broedplaats van kruisbekken, beflijster, citroenkanarie, maar ook uitstekend voor vale gier, lammergier, steenarend, slechtvalk en beflijster. Bij minder weer doen we een wandeling door de bossen waar we een kans hebben op Auerhoen.

 

Dag 10:

Vanuit Ribes de Freser naar het vliegveld van Girona of Barcelona onderweg bewonderen we het landschap en speuren we naar vogels.


Het weer:

Meestal mooi lente weer, in de bergen kan er nog sneeuw liggen tot op de hoogtes dat wij wandelen (+/- 2000 meter). Ook is er in het voorjaar altijd kans op een regenbui. In de vlaktes kan de Tramunta waaien. Maar we rekenen op temperaturen van rond de 20 C het kan heel wat warmer zijn tot 25C behalve in de bergen waar het frisser zal zijn tot juist boven het vriespunt in de ochtenden.

INSCHRIJVINGEN of Optie Klik hier


MEER INFO: 


Tel. 0044 7398154061 GB ( na melden bel ikzelf terug)

Email:  KLIK HIERKleine kortteenleeuwerik

Duponts leeuwerik

Paarse aspergeorchis

Buidelmees

Audouins meeuw

Kuifleeuwerik

Griel

Blauwe rotslijster

Spinnenorchis

Kwakken en Koereiger

Vale gier

Klein Waterhoen

Alpenmarmot

Dwergarend donkere fase

Belchite steppen