Shetland

CAIRNGORM NATURE


Begeleide Natuurreizen met een vleugje cultuur

Shetland  op aanvraag


Een jongesdroom of moet je nu zeggen een mensendroom


 

Shetland in het kort: 19 uur zonlicht in midzomer, 138 zandstranden, 567 vierkante miles eiland, 639 miles goede wegen, 900 verbazingwekkende miles kustlijn, 6.080 archeologische sites,  6.000 jaar geschiedenis, 22.000 inwoners, 46.000 Jan van Genten, 200.000 Papegaaiduikers.

 

Voor veel vogelaars zijn de Shetland eilanden in het noorden van Schotland een jongens- of meisjesdroom. De kolonies zeevogels met papegaaiduikers, zeekoeten, alken en drieteenmeeuwen blijven tot de verbeelding spreken. Maar er is veel meer, dit is ook de broedplaats van Rosse Franjepoot, Regenwulp, Stormvogel, duikers en jagers. Daar bovenop is er het altijd imponerende landschap met onvergeetlijke kliffen en moors. Vanaf de kliffen zullen we ook uitkijken naar dolfijnen en walvissen. Ook de archeologische sites vanuit het steentijdperk zijn wereldberoemd.

 

De vogelreis begint met een vlucht naar Schotland . Daar nemen we in Aberdeen de boot naar de Shetlands. We verblijven in een 2 persoons cabine met badkamer ensuite. Vanaf de boot kunnen we al veel zeevogels bewonderen. We komen ’s morgens vroeg in Lerwick-Shetland aan en na ontbijt op de boot verkennen we Mainland.

 

Eerst dus Mainland met Loch of Spiggie en Loch of Hillwell waar we Roodkeelduiker in broedkleed kunnen zien, hier broeden ook Regenwulpen, Rotsduif, Zwarte zeekoet, Raaf, Tapuit en Frater. Dit gebied staat ook bekend om zijn dwaalgasten, bijeneters en Roodkeelpieper zijn hier onder anderen al waargenomen. Ook overzomeren hier regelmatig Wilde zwanen, IJsduikers, IJseenden en zelfs soms Bril Zee-eend en Koningseidereend.  Hier vinden we ook de endemische soort, de Shetland Winterkoning. Vanop de kliffen van Sumburgh Head en Lax Firth bewonderen we Papegaaiduikers en de andere zeekolonievogels terwijl we speuren naar Orca’s, Dwergvinvis, Bultrugwalvis, Witflank- en Witsnuitdolfijn. Indien we tijd hebben bezoeken we ook de superbe archeologische site van Jarlshof.

 

Indien mogelijk, afhankelijk van weer en afvaartijden brengen we een avondbezoek  aan het eiland Mousa.  Aan de ‘Broch’, een ruine van een versterkte toren, kijken we uit naar de massaal aanwezige stormvogeltjes. We hopen deze mysterieuwe vogels die alleen ’s nachts aan land komen om te broeden zowel te zien als te horen.

 

Na 3 dagen Mainland gaan we nog noordelijker langs het eiland Yell naar het meest noordelijk bewoonde Britse eiland Unst.

 

Een spectaculaire wandeling door Schotlands tweede grootste Grote Jager kolonie brengt ons naar  Hermaness vogelreservaat. De grote jagers worden hier Bonxies genoemd wat ‘slecht gehumeurd persoon’ betekent, ze hebben de gewoonte om schijnaanvallen  naar de hoofden van mensen te doen, een buitengewone belevenis. Je hand boven je hoofd houden voorkomt al dat ze naar je hoofd pikken, iets wat ze trouwens zeer zelden proberen. Het blijft bij schijnaanvallen maar dat is al spectaculair genoeg. Van de 110 meter hoge, meest noordelijke Britse klifs’ bekijken we de vuurtoren van Muckle Flugga en 140.000 zeevogels: opnieuw zijn hier alle zeevogels aanwezig Noordse stormvogel, Jan van Gent, Kuifaalscholver, Zeekoet, Alk, Drieteenmeeuw,  en opnieuw doen we een Papegaaiduikertherapie, want dat is het wanneer je tussen de papegaaiduikertjes zit.

 

Het eiland Fetlar is bekend voor zijn Rosse Franjepoten die hier in goed aantal voorkomen. In het hoogveengebied vinden we opnieuw Regenwulp maar ook Bonte Strandloper,  Goudplevier, Watersnip  en Tureluur. Roodkeelduikers laten hun melancholische roep horen terwijl Grote en Kleine Jager naar onze hoofden duiken. Otters vinden we hier langs de kustlijnen terwijl we vanop de korte ferrys genieten van lijntjes alken en zeekoeten.

 

Wij verplaatsen ons steeds per minibus zodat we ook de afgelegen plaatsen kunnen bezoeken, we wisselen dit af met korte ferries naar de andere eilanden en kleine wandelingen. Het verblijf is steeds in hotel en ongetijfeld zullen we op een avond een Shetland fidler kunnen beluisteren. De terugreis gebreurt opnieuw in de avond en ’s nachts per ferry zodat we op deze reis zelfs van 2 cruise overtochten  kunnen genieten.  Vanop de boot hebben we opnieuw volop de gelegenheid om zeevogels en zeezoogdieren te bewonderen. Rond zeven uur ’s morgens komen we op het vaste land aan.

 

De laatste dag rijden we van Aberdeen naar de luchthaven  en indien nog tijd bezoeken we nog een reservaat om ons aantallen nog wat op te schroeven.

 

Reisschema

 

Dag 1Amsterdam - Aberdeen -nachtboot naar Shetland

Dag 2 vasteland Shetland overnachting in Sumburgh nabij een historische site Jarlshof daterend van 2500BC en vlakbij de papegaaiduiker kolonie van Sumburgh Head woor ook alle andere zeevogels te zien zijn

Dag 3 vasteland Shetland we doorkruisen Mainland Shetland op zoek naar jagers, duikers, wilde zwaan,enz..

Dag 4 vasteland Shetland eerst bewonderen we opnieuw Mainland met zijn vele baaien en kliffen daarna maken we met nachtbezoek aan het eiland Moussa voor Vale stormvogels, terug rond 2h00

Dag 5 Na een laat ontbijt rijden we naar Unst het meest noordelijke eiland van de Shetlands en dus ook GB. Hiervoor doorkruisen we Yell en hebben we 2 ferry's nodig om daar te geraken. Altijd leuk, want bij elke ferry is er mogelijkheid voor Otter.

Dag 6 Fetlar eiland speciaal voor de Grauwe Franjepoot, maar hier breoden ook Kleine Jager en Grote Jager.

Dag 7 Hermaness op Unst met ontzettend veel Jan van Genten, Papegaaiduiker en jagers alles close-up

Dag 8 terug naar vasteland Shetland waar we onieuw enkele vogelgebieden bezoeken of bij slecht weer het prachtige natuur-historische museum - nachtboot naar Aberdeen

Dag 9 Aberdeen - Amsterdam

 

Inbegrepen:        Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, boottochten, Nederlands talige reisbegeleiding

 

Niet inbegrepen: Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.

 

Extra:                  Toeslag eenpersoonskamer EUR 275,-. Let op: deze toeslag geldt alleen voor de hotels. De kosten van een eenpersoonshut op de ferry Aberdeen - Shetlands bedraagt EUR 135,- per enkele reis.

 

Prijs:                    richtprijs EUR 2500 

 

Reisbegeleiding:    Jef Leestmans

 

Aantal deelnemers:Minimaal 6, Maximaal 10

 

Accommodatie:      Hotels met eigen toilet en badkamer. 2 Overnachtingen in een 2 persoonshut op de veerboot.

 

Zwaarte reis:          Over het algemeen lichte wandelingen

 

Klimaat:                  Wisselvallig, kans op buien en temperatuur variërend van 5 tot 20 graden Celsius.

 

BOOKINGEN EN MEER INFO:

 

Tel.             0044 7398 1540 61      GB ( na melden bel ikzelf terug) je kan me ook Skypen

of zend mij een email met een simple klik HIER