Shetland

CAIRNGORM NATURE

Begeleide Natuurreizen met een vleugje cultuur

Shetland  op aanvraag ook in combinatie met Orney

Een jongesdroom of moet je nu zeggen een mensendroom

Met trein en boot of met boot en boot

 

Shetland in het kort: 19 uur zonlicht in midzomer, 138 zandstranden, 567 vierkante miles eiland, 639 miles goede wegen, 900 verbazingwekkende miles kustlijn, 6.080 archeologische sites,  6.000 jaar geschiedenis, 22.000 inwoners, 46.000 Jan van Genten, 200.000 Papegaaiduikers.

 

Voor veel vogelaars zijn de Shetland eilanden in het noorden van Schotland een jongens- of meisjesdroom. De kolonies zeevogels met papegaaiduikers, zeekoeten, alken en drieteenmeeuwen blijven tot de verbeelding spreken. Maar er is veel meer, dit is ook de broedplaats van Rosse Franjepoot, Regenwulp, Stormvogel, duikers en jagers. Daar bovenop is er het altijd imponerende landschap met onvergeetlijke kliffen en moors. Vanaf de kliffen zullen we ook uitkijken naar dolfijnen en walvissen. Ook de archeologische sites vanuit het steentijdperk zijn wereldberoemd.

 

De vogelreis begint met de trein, boot of een vlucht naar Schotland . Daar nemen we in Aberdeen de boot naar de Shetlands. We verblijven in een 2 persoons cabine met badkamer ensuite. Vanaf de boot kunnen we al veel zeevogels bewonderen. We komen ’s morgens vroeg in Lerwick-Shetland aan en na ontbijt op de boot verkennen we Mainland.

 

Eerst dus Mainland met Loch of Spiggie en Loch of Hillwell waar we Roodkeelduiker in broedkleed kunnen zien, hier broeden ook Regenwulpen, Rotsduif, Zwarte zeekoet, Raaf, Tapuit en Frater. Dit gebied staat ook bekend om zijn dwaalgasten, bijeneters en Roodkeelpieper zijn hier onder anderen al waargenomen. Ook overzomeren hier regelmatig Wilde zwanen, IJsduikers, IJseenden en zelfs soms Bril Zee-eend en Koningseidereend.  Hier vinden we ook de endemische soort, de Shetland Winterkoning. Vanop de kliffen van Sumburgh Head en Lax Firth bewonderen we Papegaaiduikers en de andere zeekolonievogels terwijl we speuren naar Orca’s, Dwergvinvis, Bultrugwalvis, Witflank- en Witsnuitdolfijn. Indien we tijd hebben bezoeken we ook de superbe archeologische site van Jarlshof.

 

Indien mogelijk, afhankelijk van weer en afvaartijden brengen we een avondbezoek  aan het eiland Mousa.  Aan de ‘Broch’, een ruine van een versterkte toren, kijken we uit naar de massaal aanwezige stormvogeltjes. We hopen deze mysterieuwe vogels die alleen ’s nachts aan land komen om te broeden zowel te zien als te horen.

 

Na 3 dagen Mainland gaan we nog noordelijker langs het eiland Yell naar het meest noordelijk bewoonde Britse eiland Unst.

 

Een spectaculaire wandeling door Schotlands tweede grootste Grote Jager kolonie brengt ons naar  Hermaness vogelreservaat. De grote jagers worden hier Bonxies genoemd wat ‘slecht gehumeurd persoon’ betekent, ze hebben de gewoonte om schijnaanvallen  naar de hoofden van mensen te doen, een buitengewone belevenis. Je hand boven je hoofd houden voorkomt al dat ze naar je hoofd pikken, iets wat ze trouwens zeer zelden proberen. Het blijft bij schijnaanvallen maar dat is al spectaculair genoeg. Van de 110 meter hoge, meest noordelijke Britse klifs’ bekijken we de vuurtoren van Muckle Flugga en 140.000 zeevogels: opnieuw zijn hier alle zeevogels aanwezig Noordse stormvogel, Jan van Gent, Kuifaalscholver, Zeekoet, Alk, Drieteenmeeuw,  en opnieuw doen we een Papegaaiduikertherapie, want dat is het wanneer je tussen de papegaaiduikertjes zit.

 

Het eiland Fetlar is bekend voor zijn Rosse Franjepoten die hier in goed aantal voorkomen. In het hoogveengebied vinden we opnieuw Regenwulp maar ook Bonte Strandloper,  Goudplevier, Watersnip  en Tureluur. Roodkeelduikers laten hun melancholische roep horen terwijl Grote en Kleine Jager naar onze hoofden duiken. Otters vinden we hier langs de kustlijnen terwijl we vanop de korte ferrys genieten van lijntjes alken en zeekoeten.

 

Wij verplaatsen ons steeds per minibus zodat we ook de afgelegen plaatsen kunnen bezoeken, we wisselen dit af met korte ferries naar de andere eilanden en kleine wandelingen. Het verblijf is steeds in hotel en ongetijfeld zullen we op een avond een Shetland fidler kunnen beluisteren. De terugreis gebeurt opnieuw in de avond en ’s nachts per ferry zodat we op deze reis zelfs van 2 cruise overtochten  kunnen genieten.  Vanop de boot hebben we opnieuw volop de gelegenheid om zeevogels en zeezoogdieren te bewonderen. Rond zeven uur ’s morgens komen we op het vaste land aan.


In Combinatie met de Orkneys komen er 2 dagen bij en in Orkney spenderen we naast aandacht voor de natuur ook heel wat aandacht voor de cultuur met bezoek aan de grafkeder van Mae's Howe, de Stone Circkle van Bodgar en de Stoneage houses van Scara Brae.

 

De laatste dag rijden we van Aberdeen naar de luchthaven, treinstation naar Brussel of haven van Newcastle voor een boot naar Amsterdam  en indien nog tijd bezoeken we nog een reservaat om ons aantallen nog wat op te schroeven.

 

Reisschema

 

Dag -2 = Orkney optie: Met trein naar Aberdeen vanuit Brussel of met de boot naar Newcastle of het vliegtuig naar Edinburgh, Aberdeen of Glasgow dit hangt af van de vlieguren. In Aberdeen nemen we de ferry naar Orkney waar we rond 23hoo aankomen.


Dag -1 = Orkney optie: Naast de verschillende stops voor vogels voor oa Blauwe Kiekendief, Velduil, Roodkeelduiker, Klifvogels bezoeken we de grafkeder van Mae's Howe, de Stone Circkle van Bodgar en de Stoneage houses van Scara Brae.

 


Dag 1Amsterdam - Aberdeen -nachtboot naar Shetland. In de Orkney optie bezoeke we de plaatsen die we op dag -1,zie hierboven nog niet bezocht hebben en nemen we om 23h00 de nachtboot naar Shetland.

Dag 2 vasteland Shetland overnachting in Sumburgh nabij een historische site Jarlshof daterend van 2500BC en vlakbij de papegaaiduiker kolonie van Sumburgh Head woor ook alle andere zeevogels te zien zijn.

Dag 3 vasteland Shetland we doorkruisen Mainland Shetland op zoek naar jagers, duikers, wilde zwaan,enz..

Dag 4 vasteland Shetland eerst bewonderen we opnieuw Mainland met zijn vele baaien en kliffen daarna maken we met nachtbezoek aan het eiland Moussa voor Vale stormvogels, terug rond 2h00

Dag 5 Na een laat ontbijt rijden we naar Unst het meest noordelijke eiland van de Shetlands en dus ook van GB. Hiervoor doorkruisen we Yell en hebben we 2 ferry's nodig om op Unst te geraken. Altijd leuk, want bij elke ferry is er mogelijkheid voor Otter of misschien wel Orca's die regelmatig rond Yell gesignaleerd worden.

Dag 6 Fetlar eiland speciaal voor de Grauwe Franjepoot, maar hier broeden ook Kleine Jager en Grote Jager.

Dag 7 Hermaness op Unst met ontzettend veel Jan van Genten, Papegaaiduiker en jagers alles close-up

Dag 8 terug naar vasteland Shetland waar we opnieuw enkele vogelgebieden bezoeken of bij slecht weer het prachtige natuur-historische museum in Lerwick - nachtboot naar Aberdeen

Dag 9 Aberdeen - Brussel of Amsterdam met trein, vliegtuig of boot.

 

Inbegrepen:        Vlucht-trein-boot, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, boottochten, Nederlands talige reisbegeleiding

 

Niet inbegrepen: Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.

 

Extra:                  Toeslag eenpersoonskamer EUR 275,-. Let op: deze toeslag geldt alleen voor de hotels. De kosten van een eenpersoonshut op de ferry Aberdeen - Shetlands bedraagt EUR 135,- per enkele reis.

 

Prijs:                    richtprijs EUR 2500 maar hangt af van welke optie er genomen wordt om te reizen of met ofzonder Orkney.

Best even je wensen door mailen met je wensen voor een exacte prijsopgave: vooer email klik hier

 

Reisbegeleiding:    Jef Leestmans

 

Aantal deelnemers:Minimaal 6, Maximaal 10

 

Accommodatie:      Hotels met eigen toilet en badkamer. 2 Overnachtingen in een 2 persoonshut op de veerboot, opnieuw met douche en toilet.

 

Zwaarte reis:          Over het algemeen lichte wandelingen

 

Klimaat:                  Wisselvallig, kans op buien en temperatuur variërend van 5 tot 20 graden Celsius.

 

BOOKINGEN EN MEER INFO:

 

Tel.             0044 7398 1540 61      GB ( na melden bel ikzelf terug) je kan me ook Whatsappen.

of zend mij een email met een simple klik HIER