Mull en Highlands

CAIRNGORM NATURE

Begeleide Natuurreizen met een vleugje cultuur

voor groepen op aanvraag

Voorbeeld van een Schotlandreis Easy Birding

 – Isle of Mull en Highlands


De Schotse vogelreis voor de NIET-wandelaar of voor de rustige vogelkijker en fotograaf

Deze reis is dus ook geschikt voor diegene die om de een of andere rede niet meer zo goed te been zijn maar zeker voor degenen die de natuur willen ontdekken met weinig te wandelen of wat extra foto´s willen maken. Voor de groepen die meer willen wandelen kan dit zeker geregeld worden. We zien op deze reis zowat alle zeevogels inclusief Papegaaiduikers, alle duikers in zomerkleed, Schots Sneeuwhoen, Korhoenders, Waterspreuw, Zee-en Steenarend, Visarend en grote kans op Alpensneeuwhoen dat alles kan met  nog geen 100 meter van de wagen te gaan. Bovendien zien we ook edelherten en otters.

 

Reisdetails

Highlands, het arendeiland Mull en het vogeleiland May

Aantal reizigers: Min:4 Max: 10

Datum: op aanvraag

Duur: 8 dagen

    

REISSCHEMA

 

Uitstappen kunnen gewisseld worden volgens weeromstandigheden. Bij slecht weer voor de bergen bezoeken we een distillery. verplaatsingen in minibus of Ferry.

 

Dag 1:

Gezien de klimaatsopwarming gaat onze voorkeur naar verplaatsing per trein maar vliegtuig kan ook vanuit Amsterdam of Brussel . Aankomst Schotse  luchthaven of treinstation ophaling per minibus.

Trip naar de Highlands.

Afhankelijk van de reisturen wordt het programma aangepast aan onze reis naar de highlands

 

Dag 2 :

We bezoeken de Insh Marshes met zijn visarendnest die van nabij te zien is. Daarna rijden we naar de vallei van de Findhorn met zijn edelherten en roofvogels, waaronder steenarend maar ook beflijster en Schots Sneeuwhoen.


Dag 3

Vandaag gaan we met een treintje naar de top van de Cairngorms en kijken vanaf een platform uit naar Alpensneeuwhoen en sneeuwgors. Vervolgens zoeken we naar kruisbekken en bezoeken we de nest van een visarend.

 

Dag4:

Langs Lochindorb met Parelduiker rijden we naar de Moray firth waar nog verschillende wintergasten aanwezig zijn zoals zwarte en grote zeeeend, ijseenden, mogelijk grote en kleine burgemeester en verschillende waadvogels. Indien nog geen kuifduikers in zomerkleed dan wordt dit onze tweede kans. Afhankelijk van het seizoen van de reis anders rijden we naar de Black Isle voor dolfijnen hier verblijft een grote populatie Tuimelaars


 

Dag 5

 


Dag 6

We rijden naar Mull met 2 korte ferries. Mull is het arendeiland bij uitstek maar ook een sterkhouder voor otters die hier dagactief zijn. Nergens ter wereld is er een hogere dichtheid aan arenden dan hier. Maar voordat we in Mull zijn hebben we al een stop gedaan bij een lekplaats van korhoenders die we vanaf de openbare weg kunnen zien.

Steen- zeearend, velduil, smelleken, slechtvalk, blauwe kiekendief, otter, ...
Dag 7

Een hele dag op Mull op zoek naar arenden en otters

 

 

Dag 8:

We rijden terug naar het treinstaion van Glasgow of EdinburghMAALTIJDEN:

De ontbijten en avondmaaltijden worden in het hotel of restaurant genomen, en is inbegrepen  Voor de lunch wordt telkens een picknick voorzien.

  

KLIMAAT:

Temperaturen ongeveer als de hoge Ardennen. Het is beter te werken met laagjes dan met dikke kledij. Windstopper en regenkledij aan te raden. Breng zowel zonnecreme als handschoenen mee. Op de bergen zal nog sneeuw liggen.

 

 

Verantwoordelijke gids: Jef Leestmans

Tel. 0044 7398 1540 61 GB ( na melden bel ikzelf terug)

Email: klik hier

 

 

FOTO’S :   meer foto's vind je HIER                    

 

Reisverslag 2010; Verslag reis Schotland-Mull 3-13 april 2010 .

 

Wie houdt van weidse vergezichten, majestueuze natuur, kilometers en kilometers (eigenlijk miles) natuurlijke omgeving zonder bebouwing, mensen of verkeer, moet in de Schotse Highlands en Islands zijn.

Onder de deskundige leiding van Jef Leestmans, een voormalige Vlaamse natuurwachter die reeds zeven jaar in Schotland woont, word je rondgeleid over een variëteit aan landschappen, gaande van besneeuwde bergtoppen (Cairngorms hoogplateau), moors (enorme heidevlakten), authentieke dennenbossen met ondergroei van jeneverbes- en bosbesstruiken, eindeloze valleien met lochs, kraakheldere rivieren en beekjes tot aan kliffen en riviermondingen. Elk van deze biotopen heeft zijn eigen specifieke fauna en flora en Jef weet exact waar hij je moet brengen om optimaal te kunnen genieten van deze rijkdom.

De focus onderweg ligt voornamelijk op het spotten en bestuderen van vogels, doch ook andere aspecten (zoogdieren, flora etc.) komen aan bod. Op onze reis hebben we zo’n 115 vogelsoorten kunnen waarnemen, waaronder enkele pareltjes gaande van het endemische Schotse sneeuwhoen over parelduiker en van visarend tot rode patrijs evenals een uitgebreid scala aan zang-, zee-, kust- en roofvogels. Highlights op het eiland Mull zijn natuurlijk de zeearend en steenarend, die we uitvoerig hebben kunnen zien cirkelen. Naast de avifauna, konden we regelmatig genieten van zeehonden, otters, edelherten, reeën, hazen enzoverder, doch wat ongetwijfeld het meest zal bijblijven zijn de overgelijkbare landschappen.

Tussen de verschillende stops en wandelingen door laat Jef niet na je op de hoogte te brengen van het rijke historische verleden (Schotten vs Engelsen!) en maak je kennis met de Schotse folkmuziek (meezingen toegelaten).

De accomodatie en restauratie op deze reis is verzorgd, de bediening is overal vriendelijk. Laat je vooral niet afschrikken door de weersomstandigheden om deze reis te ondernemen. : zowel zonnecrème als regenjas kunnen van pas komen, doch vooral het eerste...

Alleszins een aanrader voor natuurliefhebbers......Korhoenders

Alpensneeuwhoen

vegetarische Papagaaiduiker

Kuifaalscholver

Waterspreeuw

Zeearend

Papegaaiduiker

Otter

Heidekartelblad

Edelhert

Grote Muggenorchis

Sneeuwgors


Copyright © All Rights Reserved