Iran

CAIRNGORM NATURE


Begeleide Natuurreizen met een vleugje cultuur

IRAN: Natuurreis met een vleugje cultuur


Alborz bergen – Centrale woestijn – Eilanden in de Perzische golf en enkele culturele attracties zoals Isfahan, de graftombe van Cyrus de Grote en de PersepolisVan 4 juni t/m 15 juni 2019Arabische Babelaar

Arabische woestijnpatrijs

Graftombe

Arendbuizerd

Bruinkeelortolaan

Roodbuikzandhoen

Damavand Noord-oost zijde

Damavand

Dashte Laleh

Finsh Tapuit

Kruiden

Centrale woestijn

Isfanhan

Iris acutiloba

Isfahan

Kleine Groene Bijeneter

Bergen Noordwest Iran

Persepolis

Centrale woestijn

Sheltopusik

Isfahan

Perzisch Luipaard by Tamar Assaf


DagindelingDag 1 : Vlucht naar Teheran

We worden naar het hotel gebracht en maken kennis met onze plaatselijke gids Youssef bij een heerlijk Iraans maaltijd.


Dag 2 : Vroeg in de morgen rijden we naar de Rudbarak regio naar het Hyrcanian forest op zoek naar Caspian tit, Iraanse rouwmees daarna rijden we naar Shahmirzad. 32.7% van het 55.000 km2 grote woud bestaat uit Oosterse beuk, de rest is een mix van verschilllende loofboomsoorten. Hyrcanian betekent wolfland en deze komt hier ook nog voor evenals  Perzische Luipaard Caucasus leopard (Panthera pardus ciscaucasica), Lynx (Lynx lynx), Bruine Beer (Ursus arctos), Everzwijn (Sus scrofa), , Goudjackhals of Golden jackal (Canis aureus), Moeraskat of Jungle cat (Felis chaus), Das (Meles meles), en  Otter (Lutra lutra). Uiteraard is de kans klein dat we op een eendaagsbezoek al deze soorten gaan zien maar het geeft wel aan hoe wild de streek nog is. Veel van deze zoogdieren zijn bovendien nachtactief. Enkele vogel doelsoorten: Dwergtjiftjaf, Kaspisch berghoen, Grote en gewone rotsklever.   

Overnachting in hotel.


Dag 3 : We rijden naar het Parvar beschermd gebied aan de zuidkant van de Alborz bergen. We doen een wandeling in het half hooggebergte en kijken uit voor Perzische roodborst, Kaspisch berghoen, Steenarend, Lammergier, Alpengierzwaluw, Kaukasisch strandleeuwerik, Alpenkraai, Alpenheggemus en Sneeuwvink.

Na de lunch rijden we naar Qale bala waar we in een prachtig traditioneel guesthouse verblijven.


Dag 4: Na het ontbijt bezoeken we het Touran Nationaal Park. Dit is 14.000 km2 groot en bestaat uit hooggebergte (2000 meter) en  zoutvlaktes. Het is het enige gebied waar je Aziatische jachtluipaarden kunt zien, er zijn nog een 40 tal van deze prachtige dieren in de streek. We besteden een hele dag in dit prachtig nationaal park waar we zullen genieten van het open landschap met de grassteppes. De Perzische Steppegaai, de enige Iraanse endemische vogel, staat hoog op onze verlanglijst. Verder vind je hier  Vale woestijnvink, Zwartbuikzandhoen, Scharrelaar, vele leeuweriksoorten waaronder Witbandleeuwerik, Isabeltapuit, Zwartkopgors en Maquiszanger. Natuurlijk kijken we niet alleen naar vogels naast de Aziatische jachtluipaarden (geen zekerheid) zijn hier ook Perzische zebra, Kropgazellen en Indische gazelle, Moeflons en Bezoargeiten.

We overnachten opnieuw in het prachtige traditionele guesthouse.


Dag 5: We verlaten de steppes en bergen en rijden door de centrale woestijn naar Anarak. Natuurlijk doen we de nodige stops om vogels en dieren te bekijken. Alleen al het woestijnlandschap is de moeite waard. Mogelijkheden voor: Oostelijke kraagtrap, Renvogel, Sahelzandhoen, Kroonzandhoen, Woestijn en Rosse woestijnleeuwerik, Witbandleeuwerik, Woestijngrasmus, Woestijntapuit, Woestijnvink, Monnikstapuit, Oostelijke rouwtapuit, Finch’s tapuit, Bonte en Oostelijke blonde tapuit, Oostelijke Roodstaarttapuit

We overnachten in een prachtige 400 jaar oude caravanserai, deze waren een soort herberg voor reiziger en dieren voor de karavanen van vooral de zijderoute.
Dag 6 : We bezoeken het  Abbasabad  beschermd woestijngebied waar we uitkijken naar de Perzische woestijnpatrijs of See See Partridge. Dit is ook het habitat voor Oostelijke kraagtrap.

We overnachten in 1 van de mooiste steden in Iran, Isfanhan met haar prachtige duiventorens die een voorbeeld zijn van de woestijnarchitectuur in Iran.

 

Dag 7: Na al dit natuurgeweld bouwen een cultuurdag in. Dit kan een rustdag zijn of een opwindende dag in Isfahan, bij de naam denk je al onmiddelijk aan de sprookjes van 1001 nacht van Shehezarade. Isfahan is de tweede grootste stad van Iran met 1.87 miljoen inwoners en ligt in het Iraanse hoogplateau. Het oude stadgedeelte is een Unesco World Heritage site met vooral dan de Naqshe-Jahan of Imam plein. Aan het plein liggen 2 mooie moskeeën, de Masjid-i-Sjah moskke met zijn kleurrijke tegels en de Masjid-i-Sjeik- Lutfulla moskee met zijn beroemde blauwe koepel, hier bevindt zich ook het Ali Qapupaleis. 


Dag 8:  Nogmaals een cultuurdag maar nu met een flinke verplaatsing van 480 km naar Shiraz.

Onderweg bezoeken we opnieuw 2 Unesco World Heritage sites, de Persepolis en de graftombe van Cyrus de Grote, de stichter van Perzië. De Persepolis, of stad van de Perzen, is gebouw rond 500 BC door Darius I De Grote. Natuurlijk kijken we ook opnieuw uit naar vogels zoals Isabeltapuit en andere half-woestijnvogels. We overnachten in een hotel in Shiraz,  De stad heeft als bijnaam 'de stad van rozen en nachtegalen' en staat bekend als de stad van de dichters, literatuur, wijn en bloemen.


Dag 9: Op naar de Perzische Golf en dit met een binnenlandse vlucht naar het eiland Qeshm, dit eiland is een paradijs voor natuurliefhebbers. We spenderen minimaal een halve dag aan vogelkijken in het centrale deel van het eiland en bezoeken het enige Geopark van het Midden-Oosten. We zien hier de flora en fauna overgaan naar Zuid-Aziatische flora en fauna; Palmtortel, Indische Scharrelaar, Kleine Groene Bijeneter, Witoorbuulbuul, Purperhoningzuiger, Indische rotsmus, Indische zandleeuwerik, Sindmus, Witoogbuizerd, Grijze frankolijn, Tamariskspecht om er maar enkele te noemen.  We overnachten in een Guesthouse.

 

Dag 10: Een hele dag vogelen in de Mangrovebossen per boot. Met het spreekwoord in gedachte “Last but not least” wordt dit ongetwijfeld weer een topdag, buiten de soorten van de dag voordien kijken we uit naar Krabplevier, Indische ralreiger, Westelijke rifreiger, Aasgier, zelfs kans op Grote Griel maar de vele sternen gaan zeker onze aandacht trekken; Grote kuifstern, Bengaalse stern, Arabische stern, Brilstern, verder zijn er kleine broedklonies van Roodsnavelkeerkringvogel, Saunders stern en Arabische aalscholver, hoogst waarschijnlijk broedt de Perzische pjlstormvogel hier ook. Alsof dat nog niet genoeg is maken we ook kans op Tuimelaars en Indische bruinvis maar ook walvissen komen hier voor.


Dag 11 : Gedurende een halve dag exploreren we Hengam Eiland, 2 km ten zuiden van Queshm. Dit kalkrijke eiland is zeer droog en hier bevinden zich weer soorten die meer tot Azië dan tot het Midden Oosten behoren zoals Indische Scharrelaar en Indische Gazelle. Op de overtocht weer kans op zeezoogdieren. Het is een visserseiland dus genieten we zeker van een smakelijke verse vismaaltijd waarna we terug per boot naar Qeshm varen vanwaar we naar Teheran vliegen.

 

Dag 12:  Het programma hangt een beetje af van het terug vlieguur maar we nemen aan dat er na het ontbijt nog voldoende tijd is om een halve dag Teheran te verkennen, dit is in ieder geval in het programma voorzien.


Interesse geef dan een seintje voor email klik hier

Voor boeking klik hier

AlgemeenIran, het vroegere Perzië, spreekt velen tot de verbeelding. Zowel de cultuur als de natuur zijn zeer rijk met veel verschillende habitats en uiteraard de bijhorende vogels en dieren.

We bezoeken in het noorden het Hyrcanian woud in de Alborz bergen en uiteraard de bergen zelf en het Khar Turan National park. We rijden door de Centrale woestijn met een overnachting in een prachtige 400 jaar oude Caranvanserai. Uiteraard kunnen we de prachtige stad Isfahan met  het Naqshe- Jahan square niet missen. We rijden door tot Shiraz met de graftombe van Cyrus de Grote en de Persepolis en vliegen daarna naar 2 eilanden in de Perzische golf.

Na een nieuwe binnelandse vlucht  bezoeken we Teheran om vervolgens huiswaarts te vliegen.


Enkele doelsoorten:

Vogels: Iraanse rouwmees, Perzische Steppegaai, Kaspisch berghoen, Perzisch roodborst, Dwergtjiftjaf, Hume’s braamsluiper, Perzische woestijnpatrijs, Grote rotsklever, Kaukasisch strandleeuwerik, Alpenkraai, Alpenheggemus en Sneeuwvink, Vale woestijnvink, Witbandleeuwerik, Isabeltapuit, Zwartkopgors, Maquiszanger, Oostelijke kraagtrap, Renvogel, Sahelzandhoen, Kroonzandhoen, Woestijn en Rosse woestijnleeuwerik, Woestijntapuit, Woestijnvink, Monnikstapuit, Oostelijke rouwtapuit, Finch’s tapuit, Bonte en Oostelijke blonde tapuit, oostelijke Roodstaarttapuit, Palmtortel, Indische Scharrelaar, Kleine Groene Bijeneter, Witoorbuulbuul, Purperhoningzuiger, Indische rotsmus, Indische zandleeuwerik, Sindmus, Witoogbuizerd, Grijze frankolijn, Tamariskspecht, Krabplevier, Indische ralreiger, Westelijke rifreiger, Aasgier, Grote Griel, Grote kuifstern, Bengaalse stern, Arabische stern, Brilstern, Roodsnavelkeerkringvogel, Saunders stern en Arabische aalscholver,  Indische Scharrelaar

Zoogdieren:

Aziatische jachtluipaard (zeldzaam), Perzische zebra, Kropgazelle, Indische gazelle, Moeflon, Bezoargeit,  Perzische Luipaard of Caucasus leopard (Panthera pardus ciscaucasica) (zeldzaam), Lynx (Lynx lynx), Bruine Beer (Ursus arctos), Wolf, Goudjackhals of Golden jackal (Canis aureus), Moeraskat of Jungle cat (Felis chaus), Tuimelaars en Indische bruinvis.


Maar uiteraard kijken we naar al wat leeft en bloeit.PRIJS: 3500 Euro: op alcoholische dranken en fooi voor de plaatselijke gids na alles inbegrepen incl. 2 binnenlandse vluchten en 2 boottochten. Deze reis wordt georganiseerd in samen werking met het Belgisch reisbureau Oceanic Expeditions

Min. 5 deelnemers max. 10 deelnemers


Interesse geef dan een seintje voor email klik hier

Voor boeking klik hier


ERVAREN REISBEGELEIDER


De natuurreis wordt begeleid door mezelf, Jef Leestmans. Ik woon al jaren in Schotland en begeleid en organiseer reizen over heel de wereld maar ben naast Schotland en Spanje gespecialiseerd in het Midden-Oosten met reizen naar Armenie, Israel, Georgie en nu Iran en Azerbeidzjan. Daarnaast heb ik een passie voor geschiedenis en een grote interesse in cultuur met inbegrip van de eetcultuur. Mijn grote doel is mijn liefde voor de natuur over te brengen en te trachten om van iedere reis een top vakantie te maken. We worden in Iran bijgestaan door een plaatselijke engelstalige gids, uiteraard wordt indien nodig alles netjes vertaald.


Accommodatie en transport


We overnachten 5 nachten in een 3 of 4 sterren hotel, en de overige nachten in comfortabele lokale Geusthouses en een Caravanserai de maaltijden worden genutigd in restaurants terwijl voor de  lunches er soms een pick-nick is voorzien. We verplaatsen ons in minibus of jeeps.

De wandelingen zijn over het algemeen gemakkelijk maar we doen ook 2 bergwandelingen op  een rustig tempo. Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een gezonde interesse voor natuur. Ervaring is niet noodzakelijk.


Klimaat en kledij 


De temperaturen liggen tussen de 23 en 35 graden met kans op een bui alhoewel het in deze tijd van het jaar meestal droog is. In de hoge bergen kan het zeker ’s morgens frisser zijn.  Stevige wandelschoenen/botines zijn wenselijk. Alhoewel Iran een van de meest soepele Moslim landen is in verband met regels voor kledij moet men toch met enkele regels rekening houden. Voor vrouwen is een hoofddoek verplicht, de hoofddoek mag er best modern uitzien en men draagt best geen te strakke kledij.

Geen shorts of korte broeken voor mannen noch vrouwen.

Alcohol is niet verkrijgbaarFotografieDit is geen fotografiereis wat echter niet wegneemt dat er genoeg mogelijkheden zijn om foto's te nemen, niet alleen van de fantastische landschappen en monumenten maar zeker ook van vogels en dieren.


VLUCHTEN


We vliegen vanuit Brussel of Amsterdam dit hangt af van de aangebode vluchten, indien vanuit Amsterdam wordt er een minibus ingelegd.