Azerbeidzjan

CAIRNGORM NATURE

Begeleide Natuurreizen met een vleugje cultuur

Herfstrek in de fantastische Kaukasis Bergen van Azerbeidzjan


Uitgesteld tot 2020


Prijs: 2895 Euro all in op alcholische dranken en fooi plaatselijke gids na

Min. 5 deelnemers max. 10

Caucasian Agama

Gazelles in Shirvan NP

Gobustan Mud Volcanoes valley

Gobustan Mud Volcanoes

Gobustan Stones 1

Gobustan Stones

kl trappen vlucht 1

kl trappen vlucht 2

kl trappen vlucht 3

Kleine trap vlucht

Shirvan_NP Kleine trap vlucht

Xinaliq 1

Xinaliq 2

Xinaliq 3

Xinaliq 4

Xinaliq 5

Laza 1

Laza 2

Laza 3

Laza 4


Met dank voor de foto's van Kai GaugerAzerbeidzjan is een zeer gevarieerd land gelegen aan de Kaspische zee en de Kaukasus.


Door deze ligging passeren hier uiteraard veel vogels op de trek. We concentreren ons hier niet zo zeer op roofvogels maar we hopen op goede dagen van Kleine Trap en Witvleugelleeuwerik. Het record gedurende 7 jaar trektellen is voor Kleine trappen op 1 dag 82048 maar topdagen met meer dan 5000 zijn meer normaal  en zeer spectaculair.


Naast de trektelpost,  gelegen tegen de Kaspische zee en de Kaukasusbergen,  bezoeken we de half-woestijn in het Nationaal Park  Shirvan voor de kropgazelle, wolf, Zwarte francolijn, maar ook grote groepen Kleine trappen. In de Kaukasus gaan we op zoek naar Kaukasisch korhoen, Grote roodmus en Witkruinroodstaart. Daarnaast zijn er op zee en bij de meren grote hoeveelheden waad- en watervogels.


Enkel dagrecords van de trektelpost van de laatste 7 jaar in de periode dat we ginder zijn.


70 dwerggans – 266 Casasca – 5658 Pijlstaarten – 271 flamingo’s – 3281 Grote zilverreigers – 60 Roze pelikaan – 701 Kroeskoppelikaan - 9770 Dwergaalscholvers – 9342 Aalscholvers – 124 Steppe arenden – 20 Oostelijke keizerarenden – 275 arend spec. – 515 Bruine kiekendief – 198 Blauwe kiekendief – 3 Zeearend – 7 Ruigpootbuizerd – 82048 Kleine trap – 342 Kraanvogel – 2891 Kievit – 5 Morinelplevier – 15525 Kokmeeuw – 21 Zwartbuikzandhoen – 3 Palmtortels – 20 Velduil – 10 Smelleken – 2 Sakervalk – 3485 Kauw – 8065 Roek – 40 Baardmees – 180 Witvleugelleuwerik – 157240 Veldleuwerik – 2030 Kortteenleeuwerik – 66101 Kalanderleeuwerik – 289040 Spreeuw -13855 Vink – 1555 Applevink – 7000 Groenling – 35 Roodvoorhoofdkanarie – 1582 Grauwe gors

Natuurlijk zit er af en toe een “specialleke” tussen zoals Pacifische waterpieper of Zwartkeellijster.

Monniksgier en Steenarend zijn bijna dagelijks te zien vanop de trektelpost.

We zullen ons dagen bij de telpost afwisselen met de telpost zelf en de omgeving van de Kaspische zee en de bergen.


ERVAREN REISBEGELEIDER

De natuurreis wordt begeleid door mezelf, Jef Leestmans. Ik woon al jaren in Schotland en ben geobsedeerd door de vogeltrek. ik was 1 van de eerste trektellers in Belgie en heb verschillende reizen gemaakt naar Falsterbo, Gibraltar, Georgie en vele malen Israel. Daarnaast heb ik een passie voor geschiedenis en een grote interesse in cultuur met inbegrip van de eetcultuur. Mijn grote doel is mijn liefde voor de natuur over te brengen en te trachten om van iedere reis een top vakantie te maken. We worden in Azerbaijan bijgestaan door een plaatselijke engelstalige gids.


Accommodatie en transport

We overnachten 2 nachten in een 4 sterren hotel, 1 nacht in een 3 sterren hotel en de overige nachten in B&B of Geusthouses de maaltijden worden genutigd in restaurants terwijl voor de  lunches er steeds een pick-nick is voorzien. We verplaatsen ons in minibus of jeeps.  De B&B’s en Guesthouses zijn in Azerbeidjan van een basisch kwaliteit en zijn meestal niet met badkamers ensuite.

De wandelingen zijn over het algemeen gemakkelijk maar we doen ook 2 bergwandelingen op  een rustig tempo. Op de trektelpost wordt er telkens een halve dag terplaatse gebleven. Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een gezonde interesse voor natuur. Ervaring is niet noodzakelijk, maar hou er wel rekening mee dat we enkele uren op de trektelpost verblijven.


Klimaat en kledij 

De temperaturen liggen tussen de 15 en 20 graden met kans op een bui alhoewel het in deze tijd van het jaar meestal droog is. In de hoge bergen kan het zeker ’s morgens fris zijn.  Stevige wandelschoenen/botines zijn wenselijk. Een poncho kan handig zijn of een regenjas en regenbroek.


Fotografie


Dit is geen fotografiereis wat echter niet wegneemt dat er genoeg mogelijkheden zijn om foto's te nemen, niet alleen van de fantastische landschappen maar zeker ook van vogels op de trektelpost.


VLUCHTEN

We vliegen vanuit Brussel of Amsterdam dit hangt af van de aangebode vluchten, indien vanuit Amsterdam wordt er een minibus ingelegd.


REISSHEMA


26/10/ 2019 nacht 0

Nachtvlucht vanuit Brussel of Amsterdam naar Baku


27/10/2019  Dag 1

Aankomst in de vroege morgen in Baku  waarna we naar het hotel rijden voor wat extra nachtrust en een laat ontbijt.  Na het ontbijt rijden we naar het Gobustan Nature Reserve wat een archeologische site is met petroglyven. Het is een Unesco World Heritage site met petroglyven die tussen de 5000 en 40000 jaar oud zijn. Daarna bezoeken we de modder vulkanen die een geologisch wonder zijn. Uiteraard bekijken we de aanwezige vogels.

We vernachten in het 4 sterren hotel Kur in Mingəçevir 87 km van Baku.28/10/2019  Dag 2

We rijden naar het Shirvan National Park. Het gebied is een halfwoestijn gelegen onder de zeespiegel met een totale oppervlakte van 65.589 ha, gelegen in het zuid-oostelijke Kura-Araz laagland.

Hier kijken we uit naar zowel zoogdieren als vogels. Wolven, Jakhals, Wilde kat zijn aanwezig evenals de bedreigde Kropgazelle en de Jerboa, een soort springmuis. De Zwarte Franklolijn broedt hier evenals enorm veel paren Kleine Trap. Er bevinden zich grote groepen Kalander- en Veldleuweriken, tussen de ganzen bevinden zich Dwerggans en Roodhalsgans. De ganzen komen in deze periode aan. Er zijn een paar kunstmatige meren met Flamingo, Grote en Kleine Zilverreiger en veel eenden, verder Purperkoet, Kaspische rietgors, Reuze zwartkopmeeuw, Kroeskoppelikaan en voor de roofvogels Blauwe kiekendieven, Smellekens maar ook Zeearend en oostelijke Keizerarend.

Opnieuw overnachting in het 4 sterren Kur Hotel29/10/19 Dag 3.

We bezoeken het zoutmeer van Lake Aggol, het vogelrijke meer is op de lijst van de Ramsar conventie wat zijn internationale waarde voor vogels bewijst. Het meer is gevormd door een enorme aardbeving in 1139 toen rotsblokken van de berg Kapaz de rivier afdamden . Zowel Roze als Kroeskoppelikaan zijn hier te zien evanals Dwergaalscholvers, Kleine en Wilde Zwaan en zeer veel eendensoorten. Flamingo’s en Kleine trappen zijn ook hier te verwachten. We overnachten in een Guesthouse in de omgeving.


30/10/19 Dag 4

We rijden naar Beshbarmak met haar fantastische trektelpost, we verkennen de omgeving van de trektelpost. De residente vogels nabij de trektelpost zijn meer dan 40 Monniksgieren, 5 oostelijke Keizerarenden, Steppe arend, 60 Kleine trappen, meer dan 1000 Pontische meeuwen, Reuzezwartkopmeeuw, Kleine vliegenvangers, Kaukasische bergtjiftjaffen, Zwartkoprietzanger, Kaspische roodborsttapuit, Citroenkwikstaart, Porseleinhoen, Roerdomp, enz.. 

 


31/10/19 Dag 5,   01/11/19 Dag 6   

Dit zijn onze eerste trekteldagen op de trektelost van Beshbarnak. Elke morgen bezoeken we de telpost, het weer en de hoeveelheid trek bepalen hoelang we elke dag ter plaatse blijven. Indien er weinig trek is verkennen we de vogelrijke omgeving met bergen en de kust van de Kaspische zee. Voor de hoeveelheden en soorten van trekvogels zie in de inleiding.

Verblijf in Guesthouse


02/11/19 Dag 7

Na de morgendtrek rijden we naar Laza aan de voet van de 4243 meter hoge Shahdagh berg

Overnachting in Laza Guest House


03/11/19 Dag 8

We gaan hier op zoek naar het Kaukasisch Korhoen.  Laza is een skistation gelegen op 1700 meter hoogte en door de skipistes zijn de bergen gemakkelijker bereikbaar.  Uiteraard is er mogelijkheid om andere bergsoorten te zien zoals Grote Roodmus en Witkruinroodstaart.

In de late namiddag rijden we in 2.5h uur 98 km door de fantastische Kaukasische bergen naar Khinaliq op  2180 meter hoogte.

Overnachting in Khinaliq Guest House04/11/19 Dag 9

‘s Morgens gaan we opnieuw op zoek naar Kaukasisch Korhoen, Kaukasisch berghoen,  Auerhoen, Sneeuwvink, Kaukasische tjiftjaf en Roodvoorhoofdkanarie. We kijken uit naar de West-Kaukasische toer of Koebantoer, een soort steenbok, daarna rijden we in de late namiddag terug naar Beshbarnak. De landschappen alleen al maken deze trip onvergetelijk.


05/11/19 Dag 10, 06/11/19 Day 11:

Beshbarmak. Vogeltrek en omgeving. Voor de soorten vogels zie dag 4 en in de inleiding.


07/11/19 Dag 12: Beshbarmak. Vogeltrek en omgeving en in de avond terugrit naar Baku.


08/11/19 Dag 13: Een vroege ochtend terugvlucht naar Brussel of Amsterdam.


Interesse: voor meer inlichtingen klik hier email

Voor boeking klik hier