Armenia

CAIRNGORM NATURE


Begeleide Natuurreizen met een vleugje cultuur

MD = foto Marc Detollenaere

Arendbuizerd MD

Noravank Klooster

Ortolaan MD

landschap

roze spreeuw MD

berglandschap

Witstaartkievit MD

Tatev Klooster

Zwartkopgors MD

Gehama bergen

witvleugelstern MD

bergen en rivieren

landschap bij Garni

Dwergaalscholver MD

Groene Bijeneter

Witstaartkievit

Roodstuittapuit

Balkansperwer


Armenië 14/26/5/2019


 

13 dagen  2599 Euro


Natuurlijk is op de alcoholische dranken na weer alles inbegrepen, de reis gaat zeker door


 

 Interesse???geef  een seintje per email klik hier

Inschrijvingen: https://www.oceanicexpeditions.be/thema/eco-birding/natuurreis-armenie/


Een natuurreis voor natuur- en vogelliefhebbers met een oog voor cultuur.


Armenië is een van de bakermatten van onze cultuur met heel wat vroeg-christelijke schatten, kerkjes, relicten en kloosters. Armenië is de wieg van het christendom. Heel wat eeeuwenoude kerkjes en kloosters zullen hiervan getuigen. Dit alles temidden van ongelooflijke landschappen met de bergen van de Transcaucasus en door de verschillende habitats ook een ongelooflijk rijkdom aan vogels en planten.  We bezoeken visvijvers en meren, steppes en halfwoestijnen, bergen, het warme maar dorre zuiden bij de Iraanse grens om te eindigen in het bosrijke noorden. Armenië is een klein land in de Kaukasis omsloten door Turkije, Georgië, Azerbeidsjan en Iran.

Het is een dun bevolkt gastvrij land met slechts 4 miljoen inwoners waarvan er 1.4 miljoen in de hoofdstad Yerevan wonen. Armenië is een prachtige vogel- en natuurbestemming en vormt een geografisch brug tussen Europa en Azië.

Het landschap is een afwisseling van diepe canyons, rotsformaties, meren, rivieren en moerassen. De transkaukasische bergen leveren een prachtige achtergrond voor het bloementapijt met orchideeën en wilde tulpen.

 

De hoofdstad Yerevan is gesticht in 782 voor Christus en is daarmee een van de oudste steden ter wereld. Maar pas op, eenmaal daar geweest wil je terug en ik spreek uit ervaring. Een reis met hoge standaarden, je wordt verwend zowel op vlak van vogels, landschappen, planten, culinair als goede hotels. Op 2 van mijn reizen konden we bruine beer spotten maar dat is natuurlijk geen garantie.

Voor deze reis is mijn partner de in Tienen gevestigde Oceanic Expeditions www.oceanicexpeditions.be/reistype/eco-birding/

 

Reis Hoogtepunten:


Arendbuizerd, Syrische bonte specht, Kleine vliegenvanger, Groene fitis, Roze spreeuw, Steppebuizerd, Keizerarend, Dwergarend, Schreeuwarend, Steenarend, Vale gier, Lammergier, Aasgier, Kaukasische bergtjiftjaf, Armeense Meeuw, Groene en Gewone Bijeneter, Steenheggemus, Kaukasisch Korhoen en Kaukasich Berghoen, Witstaartkievit, Finch tapuit, Roodhoofdkanarie, Perzische roodborst, Rouwmees, Rotskruiper, Roodstaarttapuit, Dwergaalscholvers, Lachsternen, Vorkstaartplevier, Blonde tapuit, Steenortolaan, Bergkalanderleeuwerik , Grote Rotsklever, Grote vale spotvogel, Menetries grasmus, Rode woestijnvink, en niet te vergeten het is trektijd...

Bloementapijt van wilde tulpen, orchideeen en andere bergflora, de Carahunge steencirkel, De vele kerken en kloosters, de Amberdburcht, de Armeense keuken, de Armeense gastvrijheid...

 

Dag 1 - 14/5:

Vanuit Brussel vliegen we met een nachtvlucht naar Yerovan, de Armeense hoofdstad, .  In Yerovan wacht de plaatseljke gids en chauffeur ons op en gaan we naar ons hotel waar we in de nacht aankomen maar nog tijd genoeg voor een nachtrust

 

Dag 2 – 15/5:  Yerevan – Byurakan – Amberd en de berg Aragats - Yerevan

 

Laat ontbijt, omdat we toch nog even willen bijslapen na de nachtvlucht. We gaan meteen  de bergen in met de berg de Aragats 4090 meter hoog.  Op onze eerste stop speuren we naar Bergkalanderleeuwerik. We rijden tot de sneeuwgrens voor Grijze gors,  Kaukasische strandleeuwerik, Perzische roodborst, Steenheggemus, Schreeuwarend, enz.. Met de Amberdburcht en klooster erbij wordt dit een prachtige begin. De Amberd burcht ligt op 2300 meter hoogte op de samenvloeing van de Arkashen en de Amberd. De naam van de burcht Amberd betektent *burcht in de wolken” en is gebouwd in de 7de eeuw.

Overnachting in  Yerevan. hotel Royal plaza or similar Lunch in Amberd waarschijnlijk forel.

 

 

Dag 3 -  16/5 Yerevan-Vedi kloof- Armash fishponds – Yeghegnadzor

We vertrekken vandaag redelijk vroeg rond 8 uur voor de Vedikloof en de Armash visvijvers.

Eerst de halfwoestijn van de Vedikloof want in de namiddag is het hiervoor meestal te warm. In deze halfwoestijn met Tamarisk, Camel's Thorn en Sagebrush vegetatie  vinden we heel wat interessante vogels zoals Finch’s tapuit, Roodstaarttapuit, Rosse waaierstaart, Steenortolaan,  Oostelijke en Grote vale spotvogel, Woestijnvink en Vale woestijnvink, Rotsklever en Grote rotsklever, Rotsmus en waarschijnlijk  is de Bleke rotsmus ook al terug. In de lucht cirkelen verschillende roofvogels zoals Aasgier, Vale gier, Arendbuizerd en zelfs regelmatig Lammergier. We pickinicken in de kloof waarna we naar de visvijvers van Armash rijden. Armash is genesteld in de voetheuvels van Mount Ararat, de berg waar de Ark van Noah geland zou zijn, het is een groot wetland gebied en ligt op het kruispunt van Armanië, Turkije en Nakhichevan, de Azerbeidjaanse enclave

Het terrein is halfwoestijn met vijvers en natuurlijke zoutmeren, irrigatie en drainage kanalen, zoetwater en warme artesische (kwel) bronnen, dit alles heeft Armash omgetoverd tot een vogelparadijs met 220 soorten die er tot nu toe genoteerd zijn.

De Armash visvijvers is een van de hotspots voor vogelaars in de Kaukasus regio en zeker een van de  hoogtepunten  van de reis. Bij de visvijvers kom je  ogen te kort met alle reigerachtigen, de onvergetelijke Witstaartkievitten, Zwarte ibis, Dwergaalscholvers, Roze spreeuwen, rietvogels inclusief Veldrietzanger, snor en Grote karekiet, Bijeneter, Groene bijeneter, Scharrelaar, Steppevorkstaartplevier, en  Witgateend maar vooral Witkopeend. Verder zien we hier ook ons eerste Armeense en  Pontische meeuwen.  Natuurlijk zijn er ook verschillende steltlopers.

 

 Kortom deze dag kan al als het hoogtepunt van de reis uitdraaien al is de concurrentie hoog.

Overnachting in Arpa hotel in Yeghegnadzor

www.hotelarpa.am

 

 

Dag 4 – 17/5 Yeghegnadzor - Norovank- Areni Cave  - Yeghegnadzor

Na het ontbijt gaan we voor een combinatie van cultuur en natuur. Zo bezoeken we de Areni-grotten en het Norovank klooster. Maar voor de vroege vogels,  in de buurt van het hotel vind je Syrische bonte specht, Roze spreeuw, Dwergooruil, Wielewaal en Nachtegaal.

 Op het hoog gelegen plateau hebben we kans op o.a Lammergier. Eerste stop zijn de Arenigrotten waar mensen 6000 jaar geleden reeds een hoge cultuur hadden met ovens, wijnbewaarplaatsen en wijnmakerij, de oudste schoen ter wereld is er gevonden. De ingang van de grotten is versierd met huiszwaluwnesten, verder ook Rotsduif en Alpenkraai.

Na de grotten wandelen we door de vallei richting Noravank klooster één van de meesterwerken van Middeleeuwse Armeense architectuur, gebouwd gedurende de 13de-14de eeuw door de architecten Siranes en vooral Momik. Dit klooster is het voorbeeld voor alle latere gebouwde kerken in Armenië. Het klooster complex is gekend voor zijn markante steenversieringen. Het ligt boven de prachtige Areni-vallei met zijn basalte orgelpijpen en vanaf het klooster is er zicht op een steenarendnest. Indien je geen zin hebt om het klooster te bezoeken dan kijk je gewoon rond want hier bevinden zich Roodvoorhoofdkanarie, Steenarend, Lammergier, Oostelijke blonde tapuit, Roodmus en Perzische roodborst. We zien hier ook onze eerste Khatskhars of gebeeldhouwde kruisstenen. We lunchen in Noravank en hebben hoogstwaarschijnlijk de kans om het bakken van de Lavash broden te zien.

 

Overnachting in Arpa hotel in Yeghegnadzor

Opnieuw zitten we in het hooggebergte, kan ook moeilijk anders in Armenië  een land meteen gemiddelde hoogte van 1900 meter. Het landschap blijft indrukwekkend maar er zijn genoeg  lokale vogels met Lammergier, Steenarend, Schreeuwarend, Dwergarend, Havik, Slechtvalk en mogelijkheid op Oehoe en Rotskruiper. Natuurlijk blijven we oog hebben voor de klauwieren en zangvogels zoals fraterjes of wie weet nog een Roodvoorhoofdkanarie. De kloof is voor mij Armeniës mooiste en het klooster dat nog bewoond wordt is prachtig gelegen. De rotswanden zijn gedecoreerd met orgelpijpen van gestolten bazaltzuilen.

Daarna bezoeken we de beroemde Areni grotten, waarvan de ingang versierd is met nesten van huiszwaluw, in de grot werd de oudste leren schoen ooit gevonden evenals de oudste wijnmakerij, we zijn hier in de Areni wijnregio. Ten slotte bezoeken we Noravank een kooster met prachtige ligging waar we o.a. Steenarend, Lammergier en Roodvoorhoofdkanarie kunnen bewonderen. In de kloof bevinden zich Rotsklever en Grote rotsklever, Grote vale spotvogel en Perzische roodborst.

Overnachting in Arpa hotel in Yeghegnadzor

www.hotelarpa.am

 

Dag 5 - 18/5 Yeghegnadzor - Gndasar - Goris

Vroeg opstaan vandaag want de bergwandeling staat op het `programma dit speciaal voor het Kaspisch Berghoen, maar natuurlijk zien we ook veel andere vogels en bloemen. Rode bergvink, Lammergier, Aziatsch steenpatrijs, Beflijster We rijden met 4X4’s top op grote hoogte,zover we kunnen in feite, en daarna wandelen we tot zo dicht mogelijk bij de top. Indien je een mindere konditie hebt kan je bij de jeeps blijven en vandaar alles bewonderen. Verleden jaar hadden we vanaf de jeeps zicht op een Bruine Beer met jong, hopelijk zien we hen opnieuw maar beloven kan natuurlijk niet,  de Bezoar geit is meer waarschijnlijk te zien. Voor de plantenliefhebbers is dit ook een paradijs met verschillende soorten wilde tulpen en orchideeen,  dit geldt trouwens voor de hele reis.  Na de middag rijden we over het Sisian Plateau met Kleine torenvalk en Arendbuizerd naar Goris. Opnieuw verliezen we de cultuur niet uit het oog met een tussenstop bij de steencirkel in Carahunge hoogst waarschijnlijk veel ouder dan Stonehenge dat hiervan afgeleid zou zijn: Cara = stone Hunge = voice/echo terwijl Henge niets betekent in het Engels of Britton.

De Steencirkel zou voor sterrenobservatie gediend hebben en ook voor astronomische berekeningen.

Overnachting Mina hotel in Goris

 

 

Dag 6- 19/5: Goris-Shikahogh– Meghri – Agarak

Vandaag rijden we tot de Iraanse grens en je zult het groene landschap zien veranderen in dorre bergen dit door een zeer doorlatend vulkanisch gesteente. In de bossen rond Shikahogh vinden we Kleine vliegenvanger, Groene fitis, Balkan vliegenvanger en Middelste bonte specht.  De tocht zal ons vandaag naar de grens met Iran brengen, maar niet zonder de nodige tussenstops voor Aasgier, Arendbuizerd, Kleine torenvalken.

Tijdens de tocht zijn we getuigen van het leven op het platteland met koehoeders, schaapherders, mesthopen,...

Het laatste stuk rijden we constant boven de 2000 meter met als uitschieter de Meghri-pass op 2534m hoogte.

Onze nieuwe verblijfplaats ligt in de groene Arasvallei in het levendige stadje Agarak omgeven door hoge bruine bergpieken..

 

Overnachting: ML hotel in Agarak

 

 

Dag 7 – 20/5: Omgeving van Meghri

Vlakbij het hotel zitten Palmtortel, Syrische Bonte Specht, Nachtegalen, Hop, Wielewalen, Menestries grasmus, enz. De Moerbeibomen worden druk bezocht door Roze spreeuwen, dus een kleine wandeling voor het ontbijt is een aanrader. Vandaag bezoeken we 4 verschillende kloven voor Balkansperwer, Menetrie’s grasmus, Roodstaarttapuit, Rouwmees, Roodvoorhoofdkanarie, Finch´s tapuit, Rotsklever, Grote rotsklever, Aziatische steenpatrijs ... We zitten hier letterlijk op de Iraanse grens en het contrast met de groene valleien van Armenië is opvallend het gesteente is hier zeer waterdoorlatend waardoor op enkele valleiën na alles zeer dor is.

Overnachting: ML hotel in Agarak

 

 

Dag 8 – 21/5: Meghri ridge en ´s avonds naar Goris.

We verlaten het uiterste zuiden en rijden over enkele prachtige bergpassen terug naar Goris. Opnieuw doen we verschillende stops om vogels, platen en landschappen te bewonderen.  Het is een aangename transferdag door de bergen. We kijken uit voor roofvogels en gieren. We wandelen door  de prachtige haagbeukbossen met Kleine vliegenvanger, Groen Fitis, Nachtgaal, Wielewaal, Syrische en Middelste bonte specht. Klauwieren vinden we overal zowel Grauwe klauwier als Roodkopklauwier en Kleine Klapekster en voldoende kansen voor roodmussen en Roze spreeuwen. De Haagbeukbossen zijn zeer rijk aan planten met Dactylorhiza romana ssp georgica en Orchis simian om er maar 2 te noemen. Het gehele gebergte is bedekt met bloemen en vele zijn endemisch voor de Kaukasus area zoals Frittilaria kurdica en Fritilaria Caucasia. De vele irissen zijn adembenemend mooi.Vlakbij het hotel zitten Palmtortel, Syrische Bonte Specht, Nachtegalen, Hop, Wielewalen, Menestries grasmus, enz. De Moerbeibomen worden druk bezocht door Roze spreeuwen, dus een kleine wandeling voor het ontbijt is een aanrader. Vandaag bezoeken we 4 verschillende kloven voor Balkansperwer, Menetrie’s grasmus, Roodstaarttapuit, Rouwmees, Roodvoorhoofdkanarie, Finch´s tapuit, Rotsklever, Grote rotsklever, Aziatische steenpatrijs ... We zitten hier letterlijk op de Iraanse grens en het contrast met de groene valleien van Armenië is opvallend het gesteente is hier zeer waterdoorlatend waardoor op enkele valleiën na alles zeer dor is.

 

Opnieuw een prachtige dag in de bergen we doen verschillende stops en spenderen zeker wat tijd om naar overvliegende roofvogels te speuren in de steppes. Oostelijke keizerarend wordt hier gewoonlijk gespot. Ongetwijfeld zal je vele Armeniërs zien zoeken naar eetbare wilde planten, ze gebruiken er nog steeds een 800 verschillende. Het landschap zal je blijven bekoren met de bloemrijke groene graslanden die afsteken tegen de besneeuwde bergen.

4-star Hotel Mina, www.hotel-mina.am

 

Dag 9 – 22/5: : Goris  - Jermouk gorge (Gndevank) - Yeghegnadzor

We bezoeken opnieuw een kloof maar in tegenstelling tot Meghri is deze veel groener en dat geeft uiteraard weer andere soorten planten en vogels. Opnieuw zitten we in het hooggebergte, kan ook moeilijk anders in Armenië  een land met een gemiddelde hoogte van 1900 meter. Het landschap blijft indrukwekkend en lokale vogels zijn Lammergier, Steenarend, Schreeuwarend, Dwergarend, Havik, Slechtvalk. De kloof is afgezet door prachtige basaltrotsen met haar hexagonale orgelpijpen. Grote vale spotvogel, Wielewaal, Nachtegaal, Perzische roodborst zijn allen broefvogel in deze kloof.

De kloof bezoeken we door afwisselend wandelingen en korte busritjes door te eindigen met een wandeling naar het Gndevank klooster. Het klooster is gebouwd in 936 in opdracht van Prinses Sephia of Syunik zeggende dat de omgeving was als een ring zonder juweel en het klooster was nu het juweel van de ring. In 999 werd de kerk, toegewijd aan Sint Stefaan, uitgebreid met een voorportaal en een versterkte muur. Het klooster was beschadigd door een aardbeving en gerestaureerd in 1965-1969, verdere restauraties zijn nog steeds bezig. Verschillende grafstenen hebben mooie afbeeldingen van jachttaferelen en natuurlijk zijn er weer mooie Khachkars (kruisstenen). Je kan dit alles bewonderen onder de zang van wielewaal of onder de vlucht van Alpenkraaien..

Overnachting in Arpa hotel in Yeghegnadzor

www.hotelarpa.am

Dag 10 – 23/5: Yeghegnadzor – Selim  – Lichk – Sevan (120 km/ 4-5h with stops)

 

We rijden over de Selim pas met zijn beroemde Caravanserai die op een oude zijderoute lag. Zeker de moeite van een bezoek waard maar niet alleen voor de cultuur want rotsmus en rotszwaluwen broeden in het gebouw, hop zit regelmatig op het dak en rondom in de bergen zitten beide rotslijsters, tapuitsoorten, arendbuizerd enz. De volgende bergpas is weer uitkijken niet alleen voor vogels maar ook naar de vele bloemen met oa orchideeen. Soorten die je kan zien zijn Arendbuizerd, Blauwborst, Perzische roodborst, Waterspreeuw, Gele Kwikken, Kaukasische fraters, Zwarte roodstaart (2 ondersoorten) Rode Rotslijster. Daarna rijden we naar het Sevanmeer dit is met zijn 1900 meter boven de zeespiegel het tweede hoogste meer van Europa. Onderweg hopen we op Roodkopklauwier, Waterspreeuw, Rode Rotslijster, Arendbuizerd, Steppebuizerd, Keizerarend, Dwergarend, Vale Gier, Kaukasische bergtjiftjaf, de algemene Kleine Klapekster en bij de meren Armeense Meeuw, Roerdomp, Purperreiger, Witvleugelstern, Grote Karekiet. Het klooster Shevanank bij het meer lijkt op feestdagen soms op Scherpenheuvel in zijn gloriedagen met kraampjes allerhande. Bij het meer ook Groene en Gewone Bijeneter, Grijze Gors, Ralreiger, Kwak en een kolonie Armeense meeuwen.

Overnachting Sevan

 

 

Dag 11 – 24/5: Naar Dilijan en bossen van Dilijan overnachting Sevan

 Op weg naar de prachtige beukenbossen van Dilijan zullen we Zwarte wouw en de alom aanwezige Grauwe klauwier en Roodmus zien, Bijeneter en Beflijster kunnen ook van de pratij zijn want deze trekken hier door maar natuurlijk broeden ze ook hier. In de buurt van het klooster van Haghartsin hopen we spechten te zien zoals: Grijskopspecht, Middelste bonte, Syrische bonte en Witrugspecht . In dit oud prachtig bos vind je ook Kleine vliegenvanger, Groene fitis, Balkanvliegenvanger, Zwartkopgrasmus en Roodmus.  Haghartsin is een kloostercomplex met drie kerken gebouwd in vooral de 13de eeuw.  Haghartsin heeft zijn naam gekregen doordat er traditioneel tijdens de bouw steeds een arend boven het klooster zweefde en werd toen algemeen belend als het klooster van de spelende (zwevende) arend. Hagh betekent spel en Artsin is een vorm van Artsiv wat arend betekent in het Armeens.

Overnachting in Sevan, Hotel Best Western Bohemian Resort www.bohemianresort.am of gelijkaardig

 

 

 

Dag 12 - 25/5:  Sevan – Pambak Range - Tsaghkunyats Mountains/ Hnaqavan (60km/1 h) x2 – Yerevan

Om het Kaukasisch korhoen te zien moeten we al vroeg op pad en nemen we een ontbijtbox mee, na een korte rit maken we een niet te lange, maar stevige bergwandeling op rustig tempo, onderweg zien we opnieuw Groene Fitis die hier tarijk aanwezig is. De korhoenders verblijven hier rond de top boven de boomgrens bij de sneeuwtapijtresten. Om de dieren niet te storen kunnen we niet echt op foto-afstand gaan maar door de telescoop zijn ze prachtig baltsend waar te nemen. In de namiddag stoppen we bij een andere bergpas met opnieuw veel roof- en zangvogels. of bij niet al te goed weer rijden we naar het wondermooi gelegen Geghard klooster.  We stoppen na de vroege start wat vroeger zodat er een wandeling in de stad kan gemaakt worden langs het promenade-plein met zijn mooie kunstwerken of langs de monumentale trap “de Cascade”. We sluiten af in het Nationaal Restaurant voor een gala diner met lokale muziek.

Overnachting:  Royal plaza hotel of gelijkaardig

 

 

Dag 13- 26/5: Een vroege nachtvlucht naar Brussel

 

 Interesse??? geef een seintje: voor email klik hier 

Inschrijvingen: https://www.oceanicexpeditions.be/thema/eco-birding/natuurreis-armenie/