Roemenië

ROEMENIE – De maagdelijke wouden van de Karpaten.

Een reis naar vervlogen tijden en een reis tot het groene hart van de Karpatische Bergen, we onderzoeken haar wildernis en pastoraal idyllisch leven voordat het zijn traditionele onschuld verloren heeft. Wolven en beren van de mystieke bossen leven in de mythen van het verleden maar beïnvloeden nog steeds het leven van de lokale bevolking.

Deze reis biedt authentieke ervaringen in de afgelegen gebieden van de Karpaten bij het grensgebied van Oekraïne. Diep in de maagdelijke bossen, zal het vinden van de bruine beer, de ware wilde koning van deze bergen, uw lange vergeten instincten aanwakkeren en je onvergetelijke ervaringen geven. Uiteraard is dit gebied ook rijk aan roofvogels en bovendien bezoeken we een lekplaats van het Korhoen. Een reis waar natuurbeleving voorop staat en je steunt tevens het WWF. Zoals al mijn andere reizen wordt ook deze reis georganiseerd door STARLING. Natuurlijk heb ik ook op deze reis oog voor de cultuur van deze streek met zijn prachtige houten kerken bovendien zit er bijna op elke houten kerk een grijskopspecht.

 

Dit is de ideale reis voor de algemene natuurliefhebber met oog voor cultuur.

 

 

 

Rechts voetafdruk van Bruine Beer. We gaan speciale aandacht geven aan sporen en habitat gebruik van de Bruine Beer met een ervaren lokale gids

Links 3 jonge Bruine Beer vanuit kijkhut reis 2017

Bruine Beer vanuit kijkhut 2017

Beren in Tibles Mountains

 

We verkennen de maagdelijke wouden die de laatste reuzen van de Maramures herbergen. We gaan op zoek naar deze bomen van meer dan 300 jaar oud die de stijle hellingen en massieven rotsen omhelzen, niets is veranderd in de laatste 1000 jaar, met wilde planten en dieren die al lang verdwenen zijn in vele Europese wouden.

 

Het gebied is bekend voor de grootste populatie van Bruine Beren. We zijn altijd al gefascineerd geweest door de Bruine Beer, van teddyberen tot traditionele kostuums en in de verhalen van de lokale bevolking die door de tijd heen hebben geleerd om dichtbij deze dieren te leven en ze te respecteren. Maramures is de perfecte plaats om je in te leven in de gewoontes van Bruine beer: habitat voorkeuren, voedsel gewoonten en gedrag. Gedurende de uitstappen zulle we ons in stilte voortbewegen en ons concentreren op tekens van wilde dieren: zoals pootafdrukken in modder, krabsporen of uitwerpselen. Vanuit de Baiut observatiepost tijdens de avonden proberen we om effectief beren te zien te krijgen! Voor dit alles zal ik worden bijgestaan door een plaatselijke gids.

 

Houten kerken, slapende vulkaan en hoender-lek voor Korhoen en Auerhoen

 

Hogerop verkennen we al wandelend de gebergtes in de buurt, en je zal verbaasd staan van wat die aan natuur en cultuur te bieden hebben. De UNESCO-beschermde houten kerk in Budesti, gebeeldhouwde houten poorten en traditionele huizen met landbouwtuigen op waterkracht. Hier bevinden zich nog handgemaaide bloemrijke beemden. Een dag voor de fotografen! De eeuwenoude bossen van eik en haagbeuk herbergen Edelhert, Ree, Everzwijn en veel vogelsoorten waaronder tal van spechten en vliegenvangers. Ook bezoeken we een lekplaats van Korhoen en Auerhoen, twee grote hoenders die zich hier nog ophouden in deze bossen. Het einde van de baltstijd is al in zicht maar toch komen ze geregeld terug naar hun vaste plek om zich te laten gelden. Ook roofvogels komen talrijk voor in de omringende bossen: Schreeuwarend, Slangenarend, Steenarend, Wespendief en Slechtvalk broeden er.

De All-in prijs is €2190.00

Eénpersoonsoptie: €165.

Inbegrepen: vluchten, alle maaltijden, vervoer ter plaatse met minibus en 4X4, ervaren plaatselijke gids die me zal bijstaan vooral voor het Roemeens, verblijf in gezellige comfortabele guesthouses of hotels, kortom alles behalve alcoholische dranken.

 

INSCHRIJVEN VOOR

01 MEI 2017 langs Starling: om te boeken klik hier

Niveau: iedereen, van beginner tot expert

Comfort: standaard

Conditie: makkelijk, korte wandelingen

min deelnemers: 6

max deelnemers: 7

Locatie: Roemenië

Thema: algemene natuur, vogels, grote zoogdieren, WWF, Karpaten, cultuur

aantal dagen: 10

Voertaal: Nederlands

 

DAGINDELING

 

4/06 Aankomst in Cluj en per minibus naarSuciu de Sus

 

5/06 Mature forests en de wildernis van de Tibles Mountains

Wandeling in een ongerept beukenbos onder begeleiding van de plaatselijke boswachter met in de avond bezoek aan een berenobservatiehut. We verdelen hoogstwaarschijnlijk de groep in 2 voor 2 verschillende hutten. 's anderendaags verwisselen we van observatiehut.

overnachting Suciu de Sus

 

6/06 Vallei in de Maramures en 's avonds tweede observatiehut voor Bruine Beer.

In de vallei broeden verschillende Grauwe Klauwieren en Wielewalen er is een broedplaats van Bijeneters. Hop is ook hier broedvogel en de bloemenpracht is overal. We bezoeken 1 van de World Heritage houten kerken en hopelijk laat de Grijskopspecht die in de kerk broedt zich goed zien. In de avond terug naar de Berenobservatiehut

Overnachting Breb

 

7/6: Wandeling van Breb richting de Creasta Cocosului Nature Monument (geological and nature reserve)

De wandeling begint bij de pas van de Gutin op een hoogte van 1000 m, langs het gemarkeerde pad op de zelfde hoogte, passeren we het beukenwoud en bereiken we de hoogland weilanden van Poiana Boului die aan de Crest, een van de meest spectaculaire beschermd gebieden, uit de regio leidt. De prachtige andesitische formatie zijn onderdeel van een vulkanische krater die negen miljoen jaar geleden uitbarstte. Het gebied is een perfecte sightseeing punt voor de historische Maramureș van hieruit kijken we naar de overvliegende roofvogels boven de weilanden en beukenbossen in de diepe valleien. Soorten die je kan zien: steenarend, schreeuwarend,Slangenarend, Europese honing Buizerd, Torenvalk, Grote bonte specht, Witrugspecht, Middelste bonte specht, Gijskopspecht. Bezoek aan houten kerkje in Breb, wat een goed vogelgebied is

rij-afstand: 29 km x 2 Wandelafstand: 12 km

 

8/06 Houten kerken in Maramures - trekken in Padurea Ronisoara Nature

Vandaag worden we rondgeleidt door een cultuurgids die ons alles uitlegt over de houten kerken die tot het werelderfgoed behoren. We maken ook een wandeling door de bloemrijke hooilanden.

Transport by car: Breb –- Borsa

Driving distance: 80-100 km

Walking distance: 4 km

Accommodation in Borsa at Eladi guesthouse

 

9/06 Wildlife observation in Maramures Mountains Nature Park 9/6

Het wordt een vroege rit naar de Cearcanu bergen in 4x4 WD auto's. De start zal al om 5 uur zijn. De bergen zijn begroeid met jenerverbesstruiken, dennen, sparren en dwergrdodendendrons. De bossen zijn het leefgebied van Auerhoen terwijl in de dwergrodendrons de korhoenen verblijven. Het is het einde van het baltseizoen maar vroeg in de morgen wordt de lekplaats, daar waar de vogels elkaar het hof maken, meestal nog bezocht. Zowel de balts, pronkdans, van de mannetjes Auerhoen als Korhoen zijn indrukwekkend. We rijden bijna tot de 1847 meter hoge top.

 

Na deze vroege trip rijden we terug naar het gasthuis voor een laat ontbijt. Degenen die graag uitslapen en een vroege morgen niet zien zitten kunnen ons hier vervoegen. Na het ontbijt gaan we met een ski-lift naar de Paardenwaterval waarna we terug naar beneden wandelen.

 

10/06 Borsa – Lacul Izvorul Bistritei or Taul Stiol Cearcanu Bergen in Maramures Mountains Nature Park

Opnieuw worden we per 4X4 naar de bergen gebracht. Hier maken we kleine wandelingen en focussen we op de prachtige bergflora, de beflijster is hier talrijk aanwezig, maar het meest indrukwekkend is opnieuw het landschap.

 

11/06 Rodnei Mounains National Park

We volgen de nationale weg 17D, vanaf Gura Lalei (Bistrita Aurie vallei van de rivier), tot de Rotunda Pass en rijden daarna naar beneden richting Valea Mare tot Rodna waar we gaan focussen op vogels dit in de vallei van Anies. We worden bijgestaan door een lokale bioloog. Soorten die je kan zien: witrug-, drieteen- en zwarte specht, uilen, met inbegrip van de Oeraluil en Dwerguil en het hele scala van bos en bergvogels.

Rijafstand: 80 km van Borsa tot Rodna + 20 km in de Anies vallei voor observaties

Walking distance:kleine wandelingen aan de verschillende stops

 

12/06 Vertrek naar Cluj en vlucht terug

Het program hangt af van het vertrekuur

Klimaat

 

Tijdens het voorjaar is het over het algemeen mooi weer in Roemenië. Denk er echter aan dat we ons in een gebergte bevinden en druilerig weer steeds een mogelijkheid is. Voorzie je daarom van kledij geschikt voor uiteenlopende weersomstandigheden zon, regen, koude. Een gewaarschuwd man...

 

Jouw bijdrage aan WWF

 

Vanaf 2016 steunt elke natuurreis bij STARLING een natuurbeschermingsproject! Met deze reis steun je rechtstreeks het werk van WWF-Roemenië. Ze spannen zich in de bossen, natuur en leefgebieden van beer en wolf grensoverschrijdend te beschermen. 10% van de kostprijs gaat rechtstreeks naar dit project. Tijdens deze reis bezoeken we enkele terreinprojecten van WWF en krijgen we uitleg van WWF-gidsen

 

BOEKINGEN langs Starling klik hier

Mariora Guesthouse

Mariora Guesthouse in Breb

Berenobservatiehut