Mull en Highlands

CAIRNGORM NATURE

Begeleide Natuurreizen met een vleugje cultuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korhoenders

Alpensneeuwhoen

vegetarische Papagaaiduiker

Kuifaalscholver

Waterspreeuw

Zeearend

Papegaaiduiker

Otter

Heidekartelblad

Edelhert

Grote Muggenorchis

Sneeuwgors

 

Voor 2018 enkel voor groepen op aanvraag

Schotland Easy BIRDING

Isle Of May – Isle of Mull en Highlands

De Schotse vogelreis voor de NIET-wandelaar of voor de rustige vogelkijker en fotograaf

Deze reis is dus ook geschikt voor diegene die om de een of andere rede niet meer zo goed te been zijn maar zeker voor degenen die de natuur willen ontdekken met weinig te wandelen of wat extra foto´s willen maken. Voor de groepen die meer willen wandelen kan dit zeker geregeld worden. We zien op deze reis zowat alle zeevogels inclusief Papegaaiduikers, alle duikers in zomerkleed, Schots Sneeuwhoen, Korhoenders, Waterspreuw, Zee-en Steenarend, Visarend en grote kans op Alpensneeuwhoen dat alles kan met nog geen 100 meter van de wagen te gaan. Bovendien zien we ook edelherten en otters.

Reisdetails

Highlands, het arendeiland Mull en het vogeleiland May

Aantal reizigers: Min:4 Max: 10

Datum: op aanvraag

Duur: 8 dagen

REISSCHEMA

Uitstappen kunnen gewisseld worden volgens weeromstandigheden. Bij slecht weer voor de bergen bezoeken we een distillery. verplaatsingen in minibus of Ferry.

Dag 1:

Heen per vliegtuig vanuit Amsterdam of Brussel . Aankomst Schotse luchthaven ophaling per minibus.

Trip naar de Highlands.

Afhankelijk van de vluchturen wordt het programma aangepast met enkele vogelspots langs de Firth of Forth. We overnachten nabij Edinburg

Dag 2 :

Al meteen het eerste hoogtepunt van de reis, op naar de Isle of May met zijn noordse sterns en vele papegaaiduikers en klifvogels. 20 minuten varen en dan landen we op 50 meter van het bezoekerscentrum daar zit je midden in de kolonie noordse sterns en heb je een goede kans om alle zeevogels te zien of je kan een kleine wandeling doen op het eiland

 

Dag 3

Vandaag gaan we met een treintje naar de top van de Cairngorms en kijken vanaf een platform uit naar Alpensneeuwhoen en sneeuwgors. Vervolgens zoeken we naar kruisbekken en bezoeken we de nest van een visarend.

 

Dag4:

We rijden naar Mull met 2 korte ferries. Mull is het arendeiland bij uitstek maar ook een sterkhouder voor otters die hier dagactief zijn. Nergens ter wereld is er een hogere dichtheid aan arenden dan hier. Maar voordat we in Mull zijn hebben we al een stop gedaan bij een lekplaats van korhoenders die we vanaf de openbare weg kunnen zien.

Steen- zeearend, velduil, smelleken, slechtvalk, blauwe kiekendief, otter, ...

 

Dag 5

 

Vandaag verkennen we Ardnamurchan, Morvern en Moidart met zijn meren en bergen. Zowel steenarend als zeearend broedt hier en er zijn verschillende plaatsen voor otters, er is zelfs een kijkhut voor otters. We rijden langs Loch Linnhe waar veel IJsduikers verblijven. Overnachting in Strontian.

 

Dag 6

Terug naar de centale Highlands opnieuw langs fantastische landschappen, bergen en meren. We rijden terug naar Newtonmore langs Loch Ness en Farr moor. Parelduiker, Schots sneeuwhoen, Sikahert, Waterspreeuw,

 

Dag 7

Langs Lochindorb met Parelduiker rijden we naar de Moray firth waar nog verschillende wintergasten aanwezig zijn zoals zwarte en grote zeeeend, ijseenden, mogelijk grote en kleine burgemeester en verschillende waadvogels. Indien nog geen kuifduikers in zomerkleed dan wordt dit onze tweede kans.

 

Dag 8:

Indien de vluchturen het toelaten bezoeken we Insh marshes daarna terugvlucht.

Reisdetails

TECHNISCHE INFORMATIE

Highlands, het arendeiland Mull en het vogeleiland May

 

Aantal reizigers:Min: 4 Max: 10

Datum:

Duur:8 dagen

Reisbegeleider: Jef Leestmans

Prijs per persoon: te bevragen rond 1800 Euro afhankelijk van groep grootte

Inbegrepen: vluchten, overnachtingen, ontbijt, lunch en avondmaal, excursies, transfers en toegangsgelden, begeleiding, kortom alles van de luchthaven en terug

Niet inbegrepen: Alcoholische drank

Niveau: Voor iedereen er zijn geen echte wandelingen voorzien. Op het Island May is het van de boot tot het info centrum slechts 50 meter vanwaar je alle sooren kan zien, een wandeling is natuurlijk mogelijk. Voor groepen die liever meer wandelen kan het programma als basis dienen maar dan wandelen bv. we naar het Cairngorm plateau

Accommodatie: hotel op basis van 2 persoonskamer

 

 

DEZE PRIJS OMVAT:

de vlucht vanuit Brussel of Amsterdam naar SCHOTLAND en terug

•alle verplaatsingen ter plaatse

•de excursies voorzien in het programma per minibus

•overnachting hotel op basis van 2-persoonskamers met WC en douche en-suite.

•alle inkomgelden voor geplande bezoeken

•Alle maaltijden

•de diensten van de Belgische gids

•alle taksen

OMVAT NIET:

• de alcoholische dranken

• persoonlijke uitgaven (souvenirs enz...)

• de annulatieverzekering

VERZEKERINGEN:

Een annulatie- en bijstandsverzekering is niet inbegrepen in de prijs.

PROGRAMMAWIJZIGINGEN:

weersomstandigheden, vertragingen bij transporten of andere oorzaken kunnen tot programmawijzigingen of verschuivingen in de dagindeling leiden.

VOORBEREIDING:

3 weken voor de afreis worden de deelnemers per mail uitvoerig gebrieft. De praktische uitrusting en alle mogelijke aspecten van de reis worden er besproken.

OVERNACHTINGEN:

We overnachten hotel op basis van 2-persoonskamers.

MAALTIJDEN:

De ontbijten en avondmaaltijden worden in het hotel of restaurant genomen, en is inbegrepen Voor de lunch wordt telkens een picknick voorzien.

GEZONDHEID EN MOEILIJKHEIDSGRAAD VAN DE REIS:

De reis is voor iedereen met een normale gezondheid toegankelijk. Er zijn geen wandelingen voorzien tenzij op aanvraag van de groep, alles wordt bezien op korte afstand van de minibus of boot. Op het Eiland May is een wandeling mogelijk. Muggen en bijtende insecten kunnen aanwezig zijn alhoewel minimaal.

DOCUMENTEN:

Voor reizen naar Schotland volstaat een ID-kaart of een geldig paspoort

 

BUDGET EN GELD:

Munteenheid is de Britse pond. 1Euro is +/- 0.84 GBP. Geld kan uit de muur gehaald worden met bankkaart.

TRANSPORT:

De verplaatsingen gebeuren met vliegtuig, en minibus

KLIMAAT:

Temperaturen ongeveer als de hoge Ardennen. Het is beter te werken met laagjes dan met dikke kledij. Windstopper en regenkledij aan te raden. Breng zowel zonnecreme als handschoenen mee. Op de bergen zal nog sneeuw liggen.

Verantwoordelijke gids: Jef Leestmans

Tel. 0044 7398 1540 61 GB ( na melden bel ikzelf terug)

Email: klik hier

 

FOTO’S : meer foto's vind je HIER

 

Reisverslag 2010; Verslag reis Schotland-Mull 3-13 april 2010 . (zonder Treshnish eilanden, maar nu met Isle of May dat gelijkaardig is nvdr.)

Door Marc Dauwe

Wie houdt van weidse vergezichten, majestueuze natuur, kilometers en kilometers (eigenlijk miles) natuurlijke omgeving zonder bebouwing, mensen of verkeer, moet in de Schotse Highlands en Islands zijn.

Onder de deskundige leiding van Jef Leestmans, een voormalige Vlaamse natuurwachter die reeds zeven jaar in Schotland woont, word je rondgeleid over een variëteit aan landschappen, gaande van besneeuwde bergtoppen (Cairngorms hoogplateau), moors (enorme heidevlakten), authentieke dennenbossen met ondergroei van jeneverbes- en bosbesstruiken, eindeloze valleien met lochs, kraakheldere rivieren en beekjes tot aan kliffen en riviermondingen. Elk van deze biotopen heeft zijn eigen specifieke fauna en flora en Jef weet exact waar hij je moet brengen om optimaal te kunnen genieten van deze rijkdom.

De focus onderweg ligt voornamelijk op het spotten en bestuderen van vogels, doch ook andere aspecten (zoogdieren, flora etc.) komen aan bod. Op onze reis hebben we zo’n 115 vogelsoorten kunnen waarnemen, waaronder enkele pareltjes gaande van het endemische Schotse sneeuwhoen over parelduiker en van visarend tot rode patrijs evenals een uitgebreid scala aan zang-, zee-, kust- en roofvogels. Highlights op het eiland Mull zijn natuurlijk de zeearend en steenarend, die we uitvoerig hebben kunnen zien cirkelen. Naast de avifauna, konden we regelmatig genieten van zeehonden, otters, edelherten, reeën, hazen enzoverder, doch wat ongetwijfeld het meest zal bijblijven zijn de overgelijkbare landschappen.

Tussen de verschillende stops en wandelingen door laat Jef niet na je op de hoogte te brengen van het rijke historische verleden (Schotten vs Engelsen!) en maak je kennis met de Schotse folkmuziek (meezingen toegelaten).

De accomodatie en restauratie op deze reis is verzorgd, de bediening is overal vriendelijk. Laat je vooral niet afschrikken door de weersomstandigheden om deze reis te ondernemen. : zowel zonnecrème als regenjas kunnen van pas komen, doch vooral het eerste...

Alleszins een aanrader voor natuurliefhebbers......

Copyright © All Rights Reserved