Armenia

MD = foto Marc Detollenaere

Arendbuizerd MD

Noravank Klooster

Ortolaan MD

landschap

roze spreeuw MD

berglandschap

Witstaartkievit MD

Tatev Klooster

Zwartkopgors MD

Gehama bergen

witvleugelstern MD

bergen en rivieren

landschap bij Garni

Dwergaalscholver MD

Groene Bijeneter

Witstaartkievit

Roodstuittapuit

Balkansperwer

 

Armenië 10/22/5/2019

 

13 dagen € 2570

Natuurlijk is op de alcoholische dranken na weer alles inbegrepen

 

Interesse???geef een seintje per email klik hier

 

 

Een natuurreis voor natuur- en vogelliefhebbers met een oog voor cultuur.

Armenië is een van de bakermatten van onze cultuur met heel wat vroeg-christelijke schatten, kerkjes, relicten en kloosters. Armenië is de wieg van het christendom. Heel wat eeuwenoude kerkjes en kloosters zullen hiervan getuigen. Dit alles temidden van ongelooflijke landschappen met de bergen van de Transcaucasus. Georgie is al bekend als vogel- en natuurreis bestemming, het kleine, schaars bevolkte, gastvrije buurland Armenië volgt.

De hoofdstad Yerevan is gesticht in 782 voor Christus en is daarmee een van de oudste steden ter wereld. Maar pas op, eenmaal daar geweest wil je terug en ik spreek uit ervaring. Een reis met hoge standaarden je wordt verwend zowel op vlak van vogels, landschappen, culinairen goede hotels. Verleden jaar konden we op beide reizen bruine beer spotten maar dat is natuurlijk geen garantie.

 

Reis Hoogtepunten:

Arendbuizerd, Syrische bonte specht, Kleine vliegenvanger, Groene fitis, Roze spreeuw, Steppebuizerd, Keizerarend, Dwergarend, Schreeuwarend, Steenarend, Vale gier, Lammergier, Aasgier, Kaukasische bergtjiftjaf, Armeense Meeuw, Groene en Gewone Bijeneter, Steenheggemus, Kaukasisch Korhoen en Kaukasich Berghoen, Witstaartkievit, Finch tapuit, Roodhoofdkanarie, Perzische roodborst, Rouwmees, Rotskruiper, Roodstaarttapuit, Dwergaalscholvers, Lachsternen, Vorkstaartplevier, Blonde tapuit, Steenortolaan, Bergkalanderleeuwerik , Grote Rotsklever, Grote vale spotvogel, Menetries grasmus, Rode woestijnvink, en niet te vergeten het is trektijd...

Bloementapijt van wilde tulpen, orchideeen en andere bergflora, de Carahunge steencirkel, De vele kerken en kloosters, de Amberdburcht, de Armeense keuken, de Armeense gastvrijheid...

 

Dag 1 - 10/5:

Vanuit Brussel vliegen we met een nachtvlucht naar Yerovan, de Armeense hoofdstad, . In Yerovan wacht de plaatseljke gids en chauffeur ons op en gaan we naar ons hotel waar we in de nacht aankomen maar nog tijd genoeg voor een nachtrust

 

Dag 2 – 11/5: Yerevan – Byurakan – Amberd en de berg Aragats - Yerevan

 

Na het ontbijt gaan we de bergen in en de minste berg, de Aragats. We rijden tot de sneeuwgrens voor Grijze gors de Kaukasische strandleeuwerik, Perzische roodborst, Schreeuwarend, enz.. maar we kijken vooral uit naar de Steenheggemus. Met de Amberdburcht en klooster erbij waar we weer van lekkere lunch zullen genieten, waarschijnlijk met forel, wordt dit een prachtige openere

 

 

Dag 3 - 12/5 Yerevan-Vedi kloof- Armash fishponds – Yeghegnadzor

Deze prachtige kloof in de omgeving van Yerevan is een halfwoestijn, de kloof is zo bijzonder dat we dit jaar besloten hebben om er bijna een hele dag te spenderen in plaats van een voormiddag want hier vinden we Roodstaarttapuit en Finch´s tapuit, Oostelijke blonde tapuit, Rosse waaierstaart, Steenortolaan, Aasgier, Lammergier, Vale rotsmus, Woestijnvink en Vale woestijnvink:

Voor vogelaars zijn de Armash fishponds misschien wel het hoogtepunt van de reis. Bij de visvijvers kom je zeker ogen te kort met alle reigerachtigen, de onvergetelijke Witstaartkievitten, Zwarte ibis, Dwergaalscholvers, Roze spreeuwen, rietvogels, Bijeneter, Groene bijeneter, Scharrelaar, Vorkstaartplevier, Steppevorkstaartplevier.

Kortom deze dag kan al als het hoogtepunt van de reis uitdraaien al is de concurrentie hoog.

 

Dag 4 – 13/5 Yeghegnadzor - Norovank- Areni Cave - )- Yeghegnadzor

Opnieuw zitten we in het hooggebergte, kan ook moeilijk anders in Armenië een land meteen gemiddelde hoogte van 1900 meter. Het landschap blijft indrukwekkend maar er zijn genoeg lokale vogels met Lammergier, Steenarend, Schreeuwarend, Dwergarend, Havik, Slechtvalk en mogelijkheid op Oehoe en Rotskruiper. Natuurlijk blijven we oog hebben voor de klauwieren en zangvogels zoals fraterjes of wie weet nog een Roodvoorhoofdkanarie. De kloof is voor mij Armeniës mooiste en het klooster dat nog bewoond wordt is prachtig gelegen. De rotswanden zijn gedecoreerd met orgelpijpen van gestolten bazaltzuilen.

Daarna bezoeken we de beroemde Areni grotten, waarvan de ingang versierd is met nesten van huiszwaluw, in de grot werd de oudste leren schoen ooit gevonden evenals de oudste wijnmakerij, we zijn hier in de Areni wijnregio. Ten slotte bezoeken we Noravank een kooster met prachtige ligging waar we o.a. Steenarend, Lammergier en Roodvoorhoofdkanarie kunnen bewonderen. In de kloof bevinden zich Rotsklever en Grote rotsklever, Grote vale spotvogel en Perzische roodborst.

 

Dag 5 - 14/5 Yeghegnadzor - Gndasar - Goris

Het wordt een vroege morgen want vandaag we gaan met 4WD op zoek naar het Kaspische sneeuwhoen bij de 2500 meter hoge Gndasar. De 4X4´s brengen ons zo hoog ze kunnen en dat hangt af van de weersomstandigheden. Hoever we moeten wandelen hangt dus ook af van hoe hoog de 4x4´s ons kunnen brengen. Natuurlijk kijken we ondertussen ook naar andere aanwezige vogels zoals Kaukasische beflijster, Alpenheggemus, Steenheggemus, roofvogels, Aziatisch steenpatrijs, bergbloemen en natuurlijk het prachtige landschap. Niet te vergeten verleden jaar hadden we hier Bruine Beer en Bezoar geit. De niet wandelaars kunnen in de bergen bij de 4X4's blijven. ´s Avonds rijden we naar Goris.

 

Dag 6- 15/5: Goris-Shikahogh– Meghri – Agarak

Vandaag rijden we tot de Iraanse grens en je zult het groene landschap zien veranderen in dorre bergen dit door een zeer doorlatend vulkanisch gesteente. Voor de vroege vogels; in de buurt van het hotel vind je Syrische bonte specht, Roze spreeuw, Wielewaal en Nachtegaal. In de bossen rond Shikahogh vinden we Kleine vliegenvanger, Groene fitis, Balkan vliegenvanger en Middelste bonte specht. De tocht zal ons vandaag naar de grens met Iran brengen, maar niet zonder de nodige tussenstops voor Aasgier, Arendbuizerd, Kleine torenvalken. Opnieuw verliezen we de cultuur niet uit het oog met een tussenstop bij de Standing Stones van Carahunge, hoogst waarschijnlijk veel ouder dan Stonehenge dat hiervan afgeleid zou zijn: Cara = stone Hunge = voice/echo terwijl Henge niets betekent in het Engels of Britton.

De Steencirkel zou voor sterren observatie gediend hebben en ook voor astronomische berekeningen, maar was zeker ook een begraafplaats.

 

Tijdens de tocht zijn we getuigen van het leven op het platteland met koehoeders, schaapherders, mesthopen,...

Het laatste stuk rijden we constant boven de 2000 meter met als uitschieter de Meghri-pass op 2534m hoogte.

Onze nieuwe verblijfplaats ligt in de groene Arasvallei in het levendige stadje Agarak omgeven door hoge bruine bergpieken..

 

 

Dag 7 – 16/5: Omgeving van Meghri

De vroegelingen hebben al voor het ontbijt kans op balkansperwer, palmtortel, vale spotvogel, menetries grasmus enz...

Vlakbij het hotel zitten Palmtortel, Syrische Bonte Specht, Nachtegalen, Hop, Wielewalen, enz. Vandaag bezoeken we 4 verschillende kloven voor Balkansperwer, Menetrie’s grasmus, Roodstaarttapuit, Rouwmees, Roodvoorhoofdkanarie, Finch´s tapuit, Rotsklever, Grote rotsklever....

overnachting opnieuw in Agarak vlakbij de Iraanse grens.

 

Dag 8 – 17/5: Meghri ridge en ´s avonds naar Goris.

Opnieuw een prachtige dag in de bergen we doen verschillende stops en spenderen zeker wat tijd om naar overvliegende roofvogels te speuren in de steppes. Oostelijke keizerarend wordt hier gewoonlijk gespot. Ongetwijfeld zal je vele Armeniërs zien zoeken naar eetbare wilde planten, ze gebruiken er nog steeds een 800 verschillende. Het landschap zal je blijven bekoren mat de bloemrijke groene graslanden die afsteken tegen de besneeuwde bergen.

 

Dag 9 – 18/5: : Goris - Jermouk gorge (Gndevank) - Yeghegnadzor

Kloven en kloosters zijn er genoeg in het prachtige Armenia. Vandaag wandelen we vooral door de Jermouk gorge naar het klooster van Gndevank. In deze kloof broedt de Steenarend en Lammergier. De kloof is afgezet door prachtige basaltrotsen met haar hexagonale orgelpijpen. Grote vale spotvogel, Wielewaal, Nachtegaal, Perzische roodborst zijn allen broefvogel in deze kloof.

 

Dag 10 – 19/5: Yeghegnadzor – Selim – Lichk – Sevan (120 km/ 4-5h with stops)

 

We rijden over de Selim pas met zijn beroemde Caravanserai die op een oude zijderoute lag. Zeker de moeite van een bezoek waard maar niet alleen voor de cultuur want rotsmus en rotszwaluwen broeden in het gebouw, hop zit regelmatig op het dak en rondom in de bergen zitten beide rotslijsters, tapuitsoorten, arendbuizerd enz. De volgende bergpas is weer uitkijken niet alleen voor vogels maar ook naar de vele bloemen met oa orchideeen. Soorten die je kan zien zijn Arendbuizerd, Blauwborst, Perzische roodborst, Waterspreeuw, Gele Kwikken, Kaukasische fraters, Zwarte roodstaart (2 ondersoorten) Rode Rotslijster. Daarna rijden we naar het Sevanmeer dit is met zijn 1900 meter boven de zeespiegel het tweede hoogste meer van Europa. Onderweg hopen we op Roodkopklauwier, Waterspreeuw, Rode Rotslijster, Arendbuizerd, Steppebuizerd, Keizerarend, Dwergarend, Vale Gier, Kaukasische bergtjiftjaf, de algemene Kleine Klapekster en bij de meren Armeense Meeuw, Roerdomp, Purperreiger, Witvleugelstern, Grote Karekiet. Het klooster Shevanank bij het meer lijkt op feestdagen soms op Scherpenheuvel in zijn gloriedagen met kraampjes allerhande. Bij het meer ook Groene en Gewone Bijeneter, Grijze Gors, Ralreiger, Kwak en een kolonie Armeense meeuwen.

 

 

Dag 11 – 20/5: Naar Dilijan en bossen van Dilijan overnachting Sevan

Op weg naar de prachtige beukenbossen van Dilijan zullen we Zwarte wouw en de alom aanwezige Grauwe klauwier en Roodmus zien, Bijeneter en Beflijster zullen ook van de pratij zijn want deze trekken hier door maar natuurlijk broeden ze ook hier. In de buurt van het klooster van Haghartsin hopen we spechten te zien zoals: Grijskopspecht, Middelste bonte, Syrische bonte en Witrugspecht . In dit oud prachtig bos vind je ook Kleine vliegenvanger, Groene fitis, Balkanvliegenvanger, Zwartkopgrasmus en Roodmus.

 

Dag 12 - 21/5: Sevan – Pambak Range - Tsaghkunyats Mountains/ Hnaqavan (60km/1 h) x2 – Yerevan

Om het Kaukasisch korhoen te zien moeten we al vroeg op pad, na een korte rit maken we een niet te lange bergwandeling op rustig tempo, onderweg zien we opnieuw Groene Fitis die hier tarijk aanwezig is. De korhoenders verblijven hier rond de top bij de sneeuwtapijtresten. Om de dieren niet te storen kunnen we niet echt op foto-afstand gaan maar door de telescoop zijn ze prachtig baltsend waar te nemen. In de namiddag stoppen we bij een andere bergpas met opnieuw veel roof- en zangvogels. We stoppen na de vroege start wat vroeger zodat er een wandeling in de stad kan gemaakt worden langs het promenade-plein met zijn mooie kunstwerken of langs de monumentale trap “de Cascade.

 

Dag 13- 26/5: Een vroege nachtvlucht naar Brussel

 

Interesse??? geef een seintje: voor email klik hier