Ethiopië

WC = Werner Goussey

Klooster van Debre Libanos

Awash Waterval

Gelada Baviaan WG

Bishangeri Lodge

Blue breasted beeeater WG

Northern Carmine Beeeater WG

Superb Starling WG

Abessinian Roller WG

African paradise flycatcher WG

Augur Buizerd WG

Mountain Nyala

Ethiopische wolf WG

Rotskerk Lalibela

Stammen uitde OMOy vallei

Grijze tok

Savannearend

Pelickanen en mariboe

Oostelijke franjeaap

Helassie hotel Awasa lake

African Paradise flycatcher

Deze reis wordt ook in 2018 georganiseerd indien voldoende belangstelling en er zijn al enkele geïnteresserden, indien jij ook geïnteresseerd ben email mij dan even klik hier

Ethiopië reis: 1-18 december 2017

 

Ethiopië is met 855 soorten een waar vogelparadijs, meer dan 30 soorten zijn zelfs endemisch, dus een topland voor natuurliefhebbers met een hele brok cultuur.

 

 

Maar Ethiopië heeft meer te bieden dan alleen maar vogels. Het landschap is ongelooflijk gevarieerd met prachtige, ruige, grillig gevormde bergen (tot 4550 meter) plus massieven, vulkanen, steppen, meren, rivieren. We rijden langs adembenemde afdalingen met prachtige vergezichten naar de valleien waarvan de Rift Vallei de belangrijkste is. We bezoeken de zuiderse stammen en de noordelijke rotskerken. We zijn bijna altijd boven de 1500 meter hoogte wat het klimaat zeer aangenaam maakt. Naast bergen bezoeken we steppen, regenwoud, zoutmeren, gewone meren, savannen en vruchtbare gronden met granen en koffieplantages. Het hoogland van Ethiopië wordt van Noord naar Zuid doorklieft door de vruchtbare Rift-valley.

 

Het beeld van Ethiopië als een land dat geteisterd wordt door hongersnood behoort dan ook tot het verleden alhoewel de bevolking arm blijft. Het is zeker geen dor en droog land, het wordt zelfs de "watertoren" van Afrika genoemd dit door haar vele meren en rivieren. In de Ethiopische Hooglanden ontspringen: de Blauwe Nijl, de Tekeze rivier, de Awash, Baro, Omo en Wabi Shebelli.

Niet alleen is het landschap boeiend maar zoals overal heeft het landschap de cultuur mee bepaalt. Voor de 2de wereldoorlog was Ethiopië gekend als Abessinië. De bergkammen zorgden er mee voor dat Ethiopië maar weinig beinvloed is van buitenaf. Zo zijn er nog 80 verschillende talen. Het Amhaars en het Afaam Oromo zijn de belangrijkste talen met respectievelijk 30 en 34% van de bevolking die nu groter dan 91 miljoen is en sterk groeit, maar is met 70 inwoners per km2 nog zeer laag. 63% van de bevolking is Ethiopisch-orthodox, de Islam is de tweede grootse godsdienst.

 

Cultuur blijft zeker niet onopgemerkt gedurende deze reis, we hebben zelfs 3 binnenlandse vluchten ingelast om jullie zoveel mogelijk te laten genieten van de beste streken. Ethiopië roept bij velen de beelden op van de beroemde rotskerken en natuurlijk bezoeken wij er enkelen in de buurt van Lalibela.

Doordat het bergmassief er voor gezorgd heeft dat Ethiopië afgezonderd is heeft het een unieke flora en fauna wat bewezen wordt met 279 soorten zoogdieren waarvan 42 soorten endemisch zijn, hiervan is de Ethiopische wolf waarschijnlijk de bekendste.

 

Tijdens deze reis geniet je dus niet alleen van de mooiste vogels maar ook van een prachtige diversiteit aan landschappen en tevens proef je de unieke cultuur en sfeer van een aantal van de meer dan 80 volkeren en stammen die Ethiopië bevolken.

 

Achtereenvolgens bezoeken we vanuit Addis Abeba; Lalibela met de rotskerken,de Semien mountains voor de endemische Geleda baviaan daarna met een binnenlandse vlucht tot Addis en daarna het Awash National Park. Na een bezoek aan het Awasa meer in de Rift vallei gaan we naar de Bale Mountains, na een nieuwe tussenstop in de Rift vallei met onder andere het Lugano rijden we naar de Ankober Mountains en keren we terug naar Addis Abeba om naar huis te vliegen.

 

Reisdetails

 

Historische noorden met de prachtige uit de rotsen gehouwen kerken van Lalibela, de Rift-vallei, de prachtige bergen van het Bale Mountain National Park, het Awash National Park en Addis Abeba. Met andere woorden het is een combinatie van kultuur, geschiedenis, mensen en natuur in de beste vogelgebieden van Ethiopië.

 

Aantal reizigers: Min: 5 Max: 8

Data: 1-19 december

Duur: 17 dagen ter plaatse

Reisbegeleider: Jef Leestmans

Prijs per persoon: € 4150 single toeslag 370 €

Inbegrepen: heen- en terugreis, overnachtingen, ontbijt, lunch en avondmaal, excursies, transfers en toegangsgelden, binnenlandse vluchten, begeleiding door Jef Leestmans en plaatselijke gidsen

Niet inbegrepen: Alcoholische drank, en eventuele extra activiteiten niet vermeld in programma, fooien

Niveau: voor iedereen

Accommodatie: hotel op basis van 2 persoonskamer

 

Dag 1: 1/12:

vertrek vanuit Brussel od Amsterdam voor een nachtvlucht naar Addis Abeba waar we 's anderdaaags 's morgens aankomen 2/12.

 

Dag 2: 2/12

Na de nachtvlucht doen we het de eerste dag zeer rustig aan. We geven ruimte en tijd voor een lange namiddag slaap zodat iedereen uitgerust is voor de volgende excursies. Als eerste kennismaking met de Ethiopische vogels verkennen we de tuin van ons Ghion Hotel in Addis Abbeba hier kunnen we reeds verschillende endemische soorten zien zoals, Lel-ibis, de Bruine Drongovliegenvanger en de Dikbekraaf. We maken ook kennis met de plaatselijke gids die Engelstalig is maar je reisbegeleider zal steeds alles netjes vertalen inclusief de nederlandse benaming van de zoogdieren en vogels.

 

Dag 3 – 3/12: we vliegen naar Gondar dat we even bezoeken en rijden vandaar naar de Semien mountains waar we reeds een aantal vogels voor deze streek kunnen vinden. overnachting in Semien Park of Sona hotel.

O/N Roha hotel of gelijkaardig

 

Dag 4 - 4/12

Trip met lokale gids naar de Semien Mountain voor een wandeling met observatie van grote groepen endemische Gelada bavianen, Lammergeier, Chesnut-naped Francolin, Spot-brested plover, Rougets Rail, White cheeked Turaco, White-backed black tit, Moorland chat, …. Ik gebruik de Engelse benamingen omdat de meeste een engelstalige gids gebruiken, ginder krijg je ook de Nederlandse benaming die ook op de checklist zal staan. Vernachting in Gondar

 

Dag 5 - 5/12 Vlucht Gondar Lalibela

We bezoeken er de beroemde uit te rotsen gehouwen kerken, maar ook de vogelaars komen aan hun trekken want zij zijn echt overal. Lalibela staat ook bekend als het Petra van Afrika en gaan terug tot de 12de en 13de eeuw gedurende de heerschappij van koning Lalibela.

De kerken zijn verdeeld in 2 groepen: een noordelijke en zuidelijk reeks. Deze bestaat uit 6 kerken waaronder de Bet Medhame Alem, de grootste van al de Lalibela kerken in de vorm van een Griekse tempel. In deze groep bevinden zich ook Bet Maryam, Bet Meskal en anderen. Als laatste bezoeken we de Bet Giyorgis waarschijnlijk de meest elegante van de Lalibela kerken. Niet geintereseerd in kerken? Geen nood rond de kerken vind je zeer veel vogelsoorten genoeg om je te amuseren.

Overnachting Lalibela

 

 

 

Dag 6: 6/12: Vroege vlucht naar Addis en rit naar Awash National Park

 

Dit park en zijn omgeving is zeer belangrijk voor vogels, het totaal waargenomen soorten overschrijdt nu het totaal van 460; De Mozambiquesijs is wereldwijd bedreigd en beperkt tot dit gebied verder: Keizerarend, Kleine torenvalk, Steppe Kiekendief, Basra Karekiet als “Europese” vogels. Vergeet echter niet de vele lokale soorten zoals Roetspekvogel, Ethiopische geelsnaveltok, Zilveroorneushoornvogel, Dwergbijeneter en zovele anderen. Regelmatig kan je in het national park ook grotere vogels zien Struisvogel, Sekretarisvogel , Kori en Arabische trap. Wat is er mooier om te zien dan de elegante Besa Oryx grazend op de gele savanne tesamen met Grote en Kleine Koedoe, ook Zadeljakhals komt hier voor. In de late namiddag kan je verschillende dieren observeren die in de rivier komen drinken

We overnachten in de prachtige Awash falls lodge juist naast de Awash waterval waar je reeds 's morgens bij een heerlijk tasje Ethiopische koffie tijdens het ontbijt fantastische waarnemingen kan doen.

 

Dag 7 en 8: 7-8/12: two more days birding in the Awash National Park.

Te mooi om te verlaten was de mening van de vorige deelnemers dus blijven we nog 2 dagen het worden ongetwijfeld prachtdagen

met zoogdieren en fantastische vogels. We blijven speuren naar Bateleurs en andere roofvogels. Onze oren zijn gespitst op vogel en zoogdiergeluiden voor o.a Abessijnse boomhop, ketellappers, baardvogels, honingspeurders, honingzuigers, tokken, Oostelijke franjeapen, Groene baviaan, Heilige baviaan enz. Ongetwijfeld kijken we weer uit naar een prachtige maaltijd bij het kampvuur.

 

 

Dag 9 en 10: 9-10/12: HARA LANGANO

 

Via Nazreth en Asela rijden we naar de Bishangari lodge an de oevers van lake Langano. Deze streek is opnieuw te mooi om maar 1 dag te verblijven. De lodge is ontworpen op ecologische principles en gebruikt zowel zonnepanelen als biogas. Als bouwmaterialen gebruikt men natuurlijke materialen en traditionele methodes zonder in te geven op comfort en luxe. Het is een natuurlijk restant van buitengewone schoonheid dat 5 ecologische zones bevat: wetlands, stranden en meer, bos, droge puimsteen rotsen en acacia struiken. Het herbergt meer dan 400 vogelsoorten en een groot diversiteit aan dieren, spectaculaire planten en een ongeschonden biodiversiteit. Op de website www.bishangari.com kan je een lijst vinden van de meest populaire soorten die rond Bishangari gevonden zijn.

Er is zoveel te zien zoals de Abyssinian Black and White Colobus of Oostelijke Franjeaap, de wondermooie Karmijnrode bijeneter, De Narina Trogon, de Anubis baviaan, de vele waadvogels en eenden, pelikanen, Witkopbuffelwever, Driekleurigeglansspreeuw, Helmklauwier, de endemische Geelkoppapegaai, kortom ogen te kort om alles te bewonderen. Je kan natuurlijk ook even een break nemen en wat zonnen aan de oevers van het meer terwijl je ook dan nog vele vogels en dieren zult zien.

 

O/n in de Bishangari Lodge

 

 

 

 

Dag 11: 11/12 Rit naar Goba met stop in Dinsho (200 KMS), HQ of Bale Mountains National de langste moorland tract in Afrika, gelegen tussen 2000 m. en 4377 m. boven zeeniveau

Eerst een vroeg-ochtend bezoek aan de vismarkt waar je tussen de mariboes, pelikanen en hamerkoppen loopt waarna we richting de Baile mountains rijden.

We rijden door Dinsho dat de HQ is van het National Park via Bokoji en de geboorteplaats van bijna alle wereldberoemde Ethiopische lopers. Bale mountains national park is een immense belangrijk vogelgebied Zeven global bedreigde soorten en meer dan 265 soorten zijn hier waargenomen. Sommigen van de interessante en endemische soorten zijn kwetsbaar: Lelkraanvogel, Rouget Ral, Geelhalslangklauw, Ethiopische Kievit, Geelmaskerpapegaai, Abyssinian Specht, Katvogeltimalia, Zwartkopkanarie. Evenals volgende niet endemische roofvogels Bastaardarend, Oostelijke Keizerarend, Kleine Torenvalk, Steppe Kiekendief. De Bale Mountains huizen ook verschillende zoogdieren zoals de Ethiopian Wolf of Semien wolf, Bergnyala , Menelike Bosbok, Wrattenzwijn, Bohorrietbok en Klipspringer. Maar ook het landschap is grandioos in zijn verlatenheid en ruigheid. Voor zoogdieren was dit verleden jaar ongetwijfeld het hoogtepunt.

O/n Goba Wabe Shebelle hotel

 

Dag 12: 12/12: Een hele dag genieten van de natuur met veel vogels en zoogdieren op het Senati plateau en Harenna forest in de Bale Mountains.

Het Senetti plateau is het beste gebied om de endische Semiën Wolf te zien. Exceptionele planten groeien hier zoals de 8 meter hoge Reuze lobelia en de grote Red hot poker, een Kniphofia, met zijn mooie oranje-rode speervormige bloemen. Het is het gebied van de wilde koffie. Onderweg observeren we Geelhalslangklauw, Roodsnavel Ossepikker, Kroonkievit en kans op Ethiopische Nachtzwaluw. We hopen op een wolkeloze dag want we zijn op 4000 meter hoogte en de kans op de Semien wolf is natuurlijk groter bij mooi weer. Het Harenne forest maakt ook deel uit van het Bale Mountain National Park met zijn Bale meerkat (een endemische apensoort), Kuifarend, Olijfduif, Dominikaner en Fisher´s Wida, Roestflank Prinia, Glansekstertje en natuurlijk prachtige bomen.

O/n Goba Wabe Shebelle hotel

 

 

Dag 13: 13/12: ) Drive to Wondo Genet en Lake Awassa (200 km. gravel/asphalt, appr.4 h)

Na ontbijt met een laatste blik op de machtige Bergnyala rijden richting Wondo Genet wat Groen Paradijs betekent. Op deze vruchtbare gronden worden suikerriet, Chat, koofie, banaan, papaya, mango en advocado geteeld. We wandelen in dit gebied voor

Yellow headed parrot, Double toothed Barbet Narina's Trogon, White Checked Turaco, Black winged love bird. Na de wandeling kan je even afkoe;en of opwarmen in de pool gevuld met water van een heet waterbron.

O/n Wendo Genet Wabe Shebelle hotel or Haile resort

 

Dag 14: 14/12: Birding at lake Awassa

Dit wordt opnieuw een echte natuurdag met veel vogels.

Awassa is een vlug groeiende universiteitsstad aan de oevers van het liefelijk Awassa meer. Op het meer en in het Amora Gedel Park kan je de Witborst aalscholver, Witwangfluiteend, Spoorwiekgans, Knobbel meerkoet, Zadelbek Ooievaar, Bruine Slangenarend, Kleine grijze slangenarend, Monniksspoorkoekoek,Watertrapper, Roze en Kleine, Pelikaan, Afrikaanse slangenhalsvogel, Zwarte en Zwartkopreiger, Reuzenreiger, Hamerkop en vele rietvogels

O/N Haile resort of gelijkaardig

 

Dag 15: 15/12: Lake Shalla&Abyata, drive back to Addis or South of Addis

Na ontbijt rijden we naar Shalla/Abyata National Park en bezoeken we de Shalla Crater lake die 220 m. is met heet water bronnen op de oevers, vervolgens naar lake Abyata voor pelikanen en flamingo's. We rijden richting Addis Abeba via de Rift vallei en passeren Lake Ziway en Lake Kako beide goed voor verschillende watervogels.

 

Dag 16: 16/12: Drive from Addis Ababa to Ethio German Lodge with Sululta plains.

We rijden langs de Entoto Mountains en de Sululta vlakte. Tussen de endemische soorten de globaal bedreigde White - winged Fluff tail verder Abyssinian longclaw, Rouget's rail, Great Snipe, Spot breasted plover, Abyssinian catbird, Wattled Ibis, Red chested Swallow.

O/n in Ethio German Lodge Debre Libanos

 

 

Dag 17: 17/12: Bird Watching at Ankober via Lemmis and Muke Turi

Vroege start voor Harwood francolin maar natuurlijk ook vele ander vogels. De Jemma Vallei is beroemd voor de globaal bedreigde Harwood's Francolin maar ook vele ander nteressante soorten zoals Ruppell's chat, 5 species of King fishers, Vinaceous Dove, Foxy cisticola, Speckle- fronted weaver, Lesser blue eared Glossy starling and Black- faced firefinch, White billed staring, Stone partridge.

Langs de groen vruchtbare vlakte en de oude stadvVan Debre Birhan rijden we naar Ankober op de spectaculaire rand van de Rift Vallei. De endemische Ankober Serin is beperkt tot dit gebied, andere interessante soorten zijn Lammergeier, Eastern plan tail seed Eater, Mountain Buzzard, Peregrine, Red-breasted Sparrow hawk, Alpine Swift, Crag martin en Blue Rock Thrush. Genietvan het fantastische zicht en wie weet zien we opnieuw de Gelada Bavianen.

O/n Eve hotel or similar in Debre Berhan.

 

 

Dag 18: 18/12: Ankober tot Addis Abeba

We rijden opnieuw door de Sululta plains nu richting Addis Ababa . In de vlakte zien we veel roofvogels en waadvogels. de laatste keer zagen we hier Kizlitts plover, de endemische Blue-winged goose, Lammergeier en zowat alle soorten gieren verder Tawny eagle, Wahlers eagle, Erlangers lark en veel meer.Nachtvlucht naar huis na de afscheidsmaaltijd.

 

Aankomst 19/12

 

Interesse??? boek dan hier of graag meer info klik hier